Handelingen

Gereformeerde Gemeente in Nederland (Aalsmeer)

Uit Reliwiki

Ontstaansgeschiedenis

Aalsmeer, Chrysantenstraat 1 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

1953 in gebouw Irene.PNG

Voor de Tweede Wereldoorlog gingen de Aalsmeerse mensen naar Hoofddorp ter kerke, omdat daar een Gereformeerde Gemeente was. Het aantal mensen in Aalsmeer was te weinig voor een eigen gemeente. Dit is zo gebleven tot 1943, toen vanwege de oorlog de vervoersmiddelen schaars waren en de gemeenteleden niet meer in Hoofddorp ter kerke konden gaan. Ze bleven thuis of gingen elders kerken.

De kerkenraad van Hoofddorp besloot toen om in Aalsmeer een afdeling op te richten. Er werd begonnen met het lezen van preken. Twee leden van de kerkenraad van Hoofddorp waren Aalsmeerders, namelijk A. Batenburg en K. van Zijverden. Zij zaten al sinds respectievelijk 1931 en 1940 in de kerkenraad. De bijeenkomsten vonden plaats in een gehuurde zaal van de Spaargaren in de Kanaalstraat. Als er weekdiensten werden gehouden, werd vooraf geïnformeerd of de naburige drukkerij niet overwerkte, want anders was er geluidsoverlast.

Tot 1947 was het aantal mensen dat onder de leesdiensten opkwam gestaag gegroeid. Daarom werd besloten om van Aalsmeer een zelfstandige gemeente te maken. De gemeente werd geïnstitueerd op 11 september 1947. De notulen van 1948 vermelden een totaal aantal van 43 leden, wat de grootte van de gemeente in die tijd aangaf. Ook werd in bijna elke ledenvergadering gesproken over een plaats of gebouw voor eigen onderkomen. Er was een groei van lidmaten in deze jaren.

Op 7 december 1947 ging voor de gemeente voor het eerst voor: de heer F. Mallan, die toen nog student was. Voor het eerst werd er op 13 februari 1948 Heilig Avondmaal bediend door ds. L. Rijksen.

In veel gemeenten liet de scheuring van 1953 diepe sporen na, maar niet in de gemeente Aalsmeer. De kerkenraad van Aalsmeer was eensgezind in haar keus, wat ook in de gemeente zijn beslag mocht hebben. Slechts één lid wendde zich tot de Gereformeerde Gemeenten Synodaal.

In 1957 kon de gemeente een eigen kerkgebouw in gebruik nemen. Tot die tijd kwam men samen in een afgedankt schoolgebouw. Dr. Steenblok nam het nieuwe kerkgebouw in gebruik op 16 februari 1957. Het kerkje had echter altijd het karakter van een noodgebouw. Dr. Steenblok bleef tot zijn overlijden consulent van de gemeente. Daarna werd ds. Mallan consulent.

Op 31 december 1962 werd er een traporgel gekocht voor fl. 500,-. Dit orgel heeft dienst gedaan tot 1988. Het huidige orgel is een elektronisch Johannus opus 235 orgel.

Details

De gemeente Aalsmeer werd gesticht op 11 september 1947. De eerste diensten werden gehouden in een gehuurde zaal van de Spaargaren in de Kanaalstraat. De gemeente groeide gestaag en in 1957 kon een eigen kerkgebouw worden betrokken. De scheuring van 1953 had geen grote impact op de gemeente Aalsmeer. Het huidige orgel is een elektronisch Johannus opus 235 orgel.

  • Tekst M Boot