Handelingen

Gereformeerde Gemeente in Nederland (Groot-Ammers)

Uit Reliwiki

Ontstaansgeschiedenis

Groot-Ammers, Schoonhovenseveer - Gereformeerde Gemeente

Na de Tweede Wereldoorlog wonen er enkele jonge gezinnen in Groot-Ammers, die lid zijn van de Gereformeerde Gemeente en op zondag thuis preek lezen. Rond 1950 wordt actie ondernomen om op zaterdagavond in Groot-Ammers de beschikking te hebben over een gebouw waar ds. M van de Ketterij zou kunnen voorgaan. Uiteindelijk lukt het om vanaf 15 september 1951 het voormalig Veilinggebouw aan het Schoonhovense Veer te huren. Dit gebouw wordt als kerkgebouw ingericht en bied plaats aan ongeveer 150 personen. In de openingsdienst op 15 september gaat ds. van de Ketterij voor. De gemeente wordt hierdoor een afdeling van Alblasserdam. Voorlopig blijven de ouderlingen van Alblasserdam om beurten de zondagse leesdiensten leiden. Sommige mensen uit Groot-Ammers zijn lid in Stolwijk. In overleg met deze gemeente wordt besloten om de Lek als gemeentegrens te beschouwen, zodat deze leden overkomen naar Alblasserdam. In 1952 wordt besloten dat dhr. H. de Bruin in de diensten zal voorgaan in gebed, waarna de bestuursleden om beurten een predicatie zullen lezen. De ouderlingen van Alblasserdam blijven de diensten wel gewoon bijwonen. Na enkele maanden worden in Groot-Ammers bij acclamatie verkozen tot ouderling H. de Bruin en A. Labee en als diakenen T. Schippers, G.A. Mourik en L. Buijs. De bevestiging vindt plaats op 25 november 1952. Zij blijven tot de instituëering deel uit maken van de kerkenraad in Alblasserdam en nemen daardoor regelmatig deel aan de kerkenraadsvergaderingen in Alblasserdam. Met het oog op de regeling van huisbezoeken wordt als grens aangehouden de Kerkstraat in Streefkerk. In maart 1957 verzoekt Groot-Ammers schriftelijk om als zelfstandige gemeente geïnstitueerd te worden. Op 9 maart wordt onder leiding van ouderling J. Vermeulen hierover in Groot-Ammers een vergadering gehouden met de leden. Besloten wordt om voorlopig een afdeling van Alblasserdam te blijven.

Op 5 november 1960 wordt kerkvisitatie gehouden, waarbij dr. Steenblok erop aandringt dat Groot-Ammers zelfstandig wordt, ondanks dat men zelf een afdeling van Alblasserdam wenst te blijven. De instituëring vindt plaats op 4 januari 1961 door ds. H. Ligtenberg.

De nieuwe gemeente begint met 33 leden en 48 doopleden. A. Labee wordt als ouderling bevestigd en L. Buijs, G.A. Mourik en T Schippers als diakenen. Nadat de ledenvergadering heeft besloten grond te kopen, gaat men over tot het bouwen van een kerkgebouw.

Groot-Ammers, Veersedijk 15 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

De bouw gaat voorspoedig, zodat op zaterdag 4 november 1961 het nieuwe kerkgebouw in gebruik kan worden genomen. Dit gebouw staat ongeveer 100 meter vanaf het oude gebouw. Het kerkgebouw is in bungalowstijl gebouwd en bevat rond de 180 zitplaatsen. Omdat de consulent, ds. H. Ligtenberg, verhinderd is gaat dr. C. Steenblok in deze dienst voor. Het is voor de gemeente op 17 april 2007 een blijde dag als het geheel vernieuwde en uitgebreide kerkgebouw in gebruik mag worden genomen. Het kerkgebouw werd uitgebreid met 80 zitplaatsen, zodat het totaal op 225 komt.

  • Tekst M Boot

Afbeeldingen