Handelingen

Gereformeerde Gemeente in Nederland (Melissant)

Uit Reliwiki

Ontstaansgeschiedenis

Na de Afscheiding van 1834 ontstaan er te Melissant naast de Nederlandse Hervormde Kerk twee groepen: volgelingen van ds. Daniël Bakker en een groep die behoort tot de Gereformeerde Gemeenten onder het Kruis. Bij Koninklijk Besluit wordt er op 29 oktober 1884 een Gereformeerde Gemeente onder het Kruis geïnstitueerd. In 1887 verandert deze gemeente haar naam in Vrije Gereformeerde Gemeente. De wortels van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Melissant liggen in de Bakkeriaanse gemeenten, die met de vereniging van 1907 niet zijn meegegaan. Op 12 februari 1911 wordt de Nederduits Gereformeerde Gemeente . Op 18 mei 1912 worden de statuten vastgesteld In december 1913 wordt er een brief naar Hare Majesteit Koningin Wilhelmina gestuurd met daarin het verzoek tot Instituering. Het verzoek wordt op 13 februari 1914 gehonoreerd door het ministerie.. Aan het einde van de jaren twintig ontstaat echter na een classicale vergadering onenigheid, waardoor de Bakkeriaanse gemeenten uiteen vallen. Vanaf dat moment gaan er verschillende predikanten uit de Gereformeerde Gemeenten in Melissant voor, evenals predikanten uit de Christelijk Gereformeerde kerken. Op 19 november 1945 wordt besloten over te gaan naar het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten.

7 mei 1954.PNG

In 1953 is het voor een aantal personen duidelijk dat er overeenstemming in de leer is met dr. C. Steenblok en ds. F. Mallan. Daarom besluiten enkele gezinnen om zondags bijeen te komen in een poterloods (aardappelschuur) welke aangebouwd stond tegen de boerderij “Rust-Roest”, nabij de Nolledijk te Melissant. Daarna worden de diensten gehouden in een kantine van een barakkenkamp aan het eind van de Binnenweg. Dit kamp is opgezet voor de arbeiders die werken aan de dijken en het herstel daarvan na de Watersnoodramp van 1953. Melissant en Dirksland zijn tijdens de ramp gespaard gebleven. De zondagen daarop wordt bijeengekomen in het verenigingsgebouw van Melissant. Op 31 oktober 1954 wordt het nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen Het is geplaatst naast de Binnenweg. Het heeft een keurig interieur met ongeveer honderdveertig zitplaatsen en is gebouwd door de Fa. G. Post en Zonen te Hilversum.

Melissant.jpg

Melissant, Binnenweg 20 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Op 15 november 1954 wordt de gemeente geïnstitueerd door ds. Mallan. Dit kerkgebouw is nog steeds in gebruik. Wel zijn de muren vervangen door stenen muren en is het interieur ook enkele keren vernieuwd. In 2012 vindt er een verbouwing plaats, waardoor portaal en toilet beter bereikbaar werden en op termijn ook meer zitplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Het kerkgebouw telt nu 128 zitplaatsen.

Tijdlijn van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Melissant

  • 1834

Na de Afscheiding ontstaan er te Melissant twee groepen: volgelingen van ds. Daniël Bakker en een groep die behoort tot de Gereformeerde Gemeenten onder het Kruis.

  • 1884

Bij Koninklijk Besluit wordt er op 29 oktober een Gereformeerde Gemeente onder het Kruis geïnstitueerd. In 1887 verandert deze gemeente haar naam in Vrije Gereformeerde Gemeente.

  • 1911

Op 12 februari wordt de Nederduits Gereformeerde Gemeente opgericht. Op 18 mei worden de statuten vastgesteld. In december wordt er een brief naar koningin Wilhelmina gestuurd met het verzoek tot instituëring. Op 13 februari 1914 wordt het verzoek gehonoreerd door het ministerie.

  • 1920-1945

Aan het einde van de jaren twintig ontstaat onenigheid, waardoor de Bakkeriaanse gemeenten uiteen vallen. Vanaf dat moment gaan er verschillende predikanten uit de Gereformeerde Gemeenten en de Christelijk Gereformeerde kerken in Melissant voor. Op 19 november 1945 wordt besloten over te gaan naar het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten.

  • 1953-1954

In 1953 is het voor een aantal personen duidelijk dat er overeenstemming in de leer is met dr. C. Steenblok en ds. F. Mallan. Enkele gezinnen besluiten om zondags bijeen te komen in een poterloods (aardappelschuur) aangebouwd tegen de boerderij “Rust-Roest”. Daarna worden de diensten gehouden in een kantine van een barakkenkamp aan het eind van de Binnenweg. De zondagen daarop wordt bijeengekomen in het verenigingsgebouw van Melissant. Op 31 oktober 1954 wordt het nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. Het heeft ongeveer honderdveertig zitplaatsen en is gebouwd door de Fa. G. Post en Zonen te Hilversum.

  • 1954

Op 15 november wordt de gemeente geïnstitueerd door ds. Mallan.

  • 2012

Er vindt een verbouwing plaats, waardoor portaal en toilet beter bereikbaar worden en op termijn ook meer zitplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Het kerkgebouw telt nu 128 zitplaatsen.

Conclusie

De Gereformeerde Gemeente in Nederland te Melissant is ontstaan uit de Bakkeriaanse gemeenten, die na de Afscheiding van 1834 ontstonden. In 1914 werd de gemeente geïnstitueerd en in 1945 werd besloten om over te gaan naar het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten. In 1953 ontstond een nieuwe afscheiding en in 1954 werd de huidige gemeente geïnstitueerd.