Handelingen

Gereformeerde Gemeente in Nederland (Oostburg)

Uit Reliwiki

Ontstaansgeschiedenis

Oostburg, Oudestad 37 - Gereformeerde Gemeente in Nederland (1933 - 2002)

Begin jaren twintig van de twintigste eeuw komen een aantal gezinnen uit Oostburg samen in de visdrogerij van de familie Fieret. Nadat ouderling Kolijn met een deel van de gemeente zich afscheidde van het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten gaat een deel van de gemeente zelfstandig verder in een woning aan de Bredestraat

Januari 1932 Verslag ingebruikname kerkgebouw.PNG

Op de Classicale Vergadering van de Gereformeerde Gemeenten van 11 april 1922 te Middelburg wordt door de gemeente van Terneuzen een verzoek ingediend om te Oostburg een gemeente te mogen stichten. Op dinsdag 22 december 1931 wordt het kerkgebouw aldaar in gebruik genomen. De dienst leidt ds. A. Verhagen van Middelburg. Tot slot spreekt nog ouderling Caljouw. Ook ds. Van Neerbos uit Terneuzen richt nog een vermanend woord tot de gemeenteleden. Op 9 november 1933 wordt de gemeente geïnstitueerd door ds. A. Verhagen. De Saambinder vermeldt op 23 november 1933: “Donderdag 9 november werd te Oostburg een gemeente geïnstitueerd. Reeds enkele jaren vergaderden de daar wonende leden, doch tot zelfstandige openbaring kwam het eerst op genoemden datum. Ds. Verhagen ging bij deze plechtige gelegenheid voor. Tijdens de bevrijding in 1945 is Oostburg zwaar gebombardeerd. Ook de kerk wordt getroffen door verschillende voltreffers. De mensen uit Oostburg zijn geëvacueerd in boerderijen in de omgeving. Omdat het kerkgebouw verwoest is, komt de gemeente samen in de Nederlandse Hervormde Kerk van Waterlandkerkje. In 1953 vindt een landelijke kerkelijke scheuring plaats. Twee ouderlingen komen tegenover elkaar te staan. Omdat ze elkaar hoogachten, komt het niet tot een scheuring.

Overgekomen 1956.PNG

Maar als een van de ouderlingen enige jaren later overlijd gaat de andere alsnog met een deel van de gemeente over naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. In 1982 is een grote groep, wel tweederde van het totale aantal leden en doopleden, uit de Gereformeerde Gemeente in Nederland overgegaan naar de Gereformeerde Gemeenten. Deze hebben aan de Melkweg een kerkgebouw. Oostburg, Melkweg 3 - Gereformeerde Gemeente. Die groep heeft ca. 10 jaar in de Gereformeerde Kerk gekerkt en is daarna een eigen kerkje gaan betrekken aan de Melkweg 3. Deze gemeente is op 8 december 1982 geïnstitueerd. Op biddag 27 maart 2002 wordt de laatste dienst gehouden in de gemeente te Oostburg, Kandidaat Treur sluit in deze aangrijpende kerkdienst de Kanselbijbel. De resterende leden vertrekken naar de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland te Oostburg of ‘naar Holland’. Het kerkgebouw wordt verkocht en verbouwd tot woonhuis.

Wachter Sions 13 juni 2002.PNG
  • Tekst M Boot

Afbeeldingen