Handelingen

Gereformeerde Gemeente in Nederland (Urk)

Uit Reliwiki

Ontstaansgeschiedenis

In 1978 trad een deel uit de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, onder leiding van drie ouderlingen en drie diakenen. Dit deel kon zich niet vinden in het handelen van de meerderheid van de Kerkenraad rond het beroep en de komst van ds. M. van de Ketterij naar Urk.

De groep, die het niet eens was met de gang van zaken, verliet de Jachin Boazkerk en belegde kerkdiensten in het kerkgebouw De Bron. Contact werd opgenomen met ds. F. Mallan. In 1979 besloot de classis Barneveld, op 11 juli, de Urker gemeente toe te laten tot de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Zondag, 30 juli 1979, preekte ds. M. van Beek uit Opheusden in De Bron voor het eerst tweemaal in de dag ervoor geïnstitueerde, gemeente, die ongeveer 500 doop- en belijdende leden telde.

Diensten in De Bron.PNG

Ouderlingen waren H. Bakker, K. Kaptein en L. Post en diakenen J. Post en J. Post. Een eigen kerkblad verscheen.

Direct na de Instituering werd een perceel grond “tussen de Johannes Calvijnschool, achter de Huishoudschool en de singel bij Zuiderzand” van de gemeente Urk aangekocht. Deze grondverkoop verkreeg echter niet de goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Overijssel omdat de grond te goedkoop aan de kerkelijke gemeente was aangeboden. In zijn vergadering van 20 december 1979 tekende de gemeenteraad van Urk bezwaar aan tegen de niet verleende goedkeuring van de grondtransactie. De benodigde goedkeurende verklaring uit Zwolle kwam alsnog. Met de bouw van een eigen kerkgebouw met pastorie kon worden gestart. Een jaar later, op 9 mei 1981, kon het kerkgebouw officieel in gebruik worden genomen.

Urk, Singel 16 - Menorahkerk

Ds. F. Mallan uit Rhenen leidde deze bijzondere dienst. Het nieuwe kerkgebouw kreeg de naam Menorah. Ds. F. Mallan sprak over deze zevenarmige kandelaar naar aanleiding van Exodus 25 vers 31. Het kerkgebouw met pastorie, gebouwd door firma Van der Weerd uit Kampen, kostte – zonder grond en zonder orgel – ruim 1 miljoen gulden.

De hangende schokker was een verkleinde afbeelding van de UK 262, geschonken door A. van Slooten bij de ingebruikneming van het kerkgebouw. In 1981 stapte een kleine groep uit, die zich later aansloot bij de Gereformeerde Gemeente. Urk, De Noord 7 - Sionkerk. In 2021 heeft het interieur een opknap beurt gehad, en zijn ook de banken gestoffeerd.