Handelingen

Gereformeerde Gemeente in Nederland (Werkendam)

Uit Reliwiki

Ontstaansgeschiedenis

Vanaf 26 augustus 1979 werden er bijeenkomsten belegd in de garage van ouderling B.G. Ippel aan de Werkendamse Dijk. Hij had zich onttrokken aan het kerkverband van de Gereformeerde Gemeente te Werkendam. Op 9 april 1980 preekte ds. M. van Beek voor de eerste keer namens de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Na enige tijd werd de samenkomende gemeente een onderdeel van de gemeente Alblasserdam.

In deze beginjaren maakte men voor de doordeweekse kerkdiensten gebruik van onder meer de bovenzaal van het Nutsgebouw aan de Hoogstraat 34 te Werkendam en ook wel van het Jeugdgebouw aan de Kerkstraat 1. Ds. M. van Beek is hier regelmatig voorgegaan. Volgens de schriften van ds. Van Beek zou hij de eerste keer zijn voorgegaan in Werkendam op woensdag 9 april 1980.

Werkendam, Bruigomstraat 1 - Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland

Op 19 oktober 1982 werd het kerkgebouw aan de Bruigomstraat 1 geopend. Ds. M. van Beek leidde de ingebruikname. Op wonderlijke wijze was het gebouw verkregen. Ouderling Ippel mocht geloven dat het gebouw voor f. 85.000,- gekocht zou worden, maar de gemeente Werkendam bood het te koop aan voor f. 160.000,-. Nadat de kerkenraad een bod van f. 85.000,- had neergelegd, werd men aanvankelijk uitgelachen. Echter, langzaam zakt de vraagprijs. Een potentiële koper trok zich terug. Uiteindelijk ging de gemeente Werkendam akkoord met het bod van f. 85.000,- hoewel er nog een koper was.

Echter, de notaris had beloofd dat hij aan het rijk zou vragen geen overdrachtsbelasting te betalen, hoewel hij dit nog nooit in zijn praktijk meegemaakt had. Op de vraag aan hem om geen overschrijvingskosten te berekenen antwoordde hij negatief, hoewel hij dit wel bij een sportvereniging had gedaan. Alleen als het rijk de belasting niet in rekening bracht wilde hij eraan meewerken.

Toen het rijk berichtte dat ze de overdrachtsbelasting kwijtschold, wilde de notaris geen woord houden om de kosten niet in rekening te brengen. "Geen sprake van," zei hij tegen het beloofde in, daar hij het echter wel beloofd had. Maar de volgende dag werd er gebeld dat hij ook geen kosten in rekening bracht. En zo kwam het gebouwtje voor het bedrag van f. 85.000 vrij op naam van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Werkendam te staan.

Het interieur (banken, lampen en het orgel) van het kerkgebouw kwam uit de voormalige Gereformeerde Gemeente in Nederland te Hilversum. Deze gemeente verruilde het kerkje aan de Langestraat voor een ander kerkgebouw aan de Albertus Perkstraat.

Het orgel heeft tot midden jaren negentig dienst gedaan, toen is er een elektronisch orgel achter het pijpfront geplaatst aangezien er aan het pijporgel te veel kosten waren verbonden. Het kerkgebouw heeft ongeveer 70 zitplaatsen, terwijl er op een kleine galerij nog ongeveer 20 mensen kunnen zitten. Op 1 februari 1984 bevestigde ds. A. van Straalen de ambtsdragers.

In 2005 kwam de gemeente buiten het kerkverband te staan en ging verder als Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland. Haar voorganger is ds. B.G. Ippel.

Ds Verhoeks in Chr. Gerf kerkgebouw 1984.PNG
Een eigengebouw 1982.PNG

Afbeeldingen