Handelingen

Gereformeerde Gemeente in Nederland (Zierikzee)

Uit Reliwiki

Ontstaansgeschiedenis

Gereformeerde Gemeente in Zierikzee: een geschiedenis van twee kerken

In de zomer van 1931 besluiten enkele mensen om een predikant van de Gereformeerde Gemeente in Zierikzee te laten voorgaan in een lokaal aan de Krepelstraat. Ds. J. Vreugdenhil uit Bruinisse wordt bereid gevonden dit te doen. Hij preekt in bovengenoemde lokaal op 15 september 1931. Kort daarop zijn ook ds. M. Hofman, ds. J.D. Barth en ds. J. Fraanje voorgegaan.

Op 30 november van dat jaar wordt er in het lokaal aan de Krepelstraat een preek gelezen. Dat dit begin om te komen tot de stichting van de Gereformeerde Gemeente erg gering is, blijkt wel uit de opkomst voor deze eerste leesdienst, waarin totaal vijf mannen en drie vrouwen aanwezig zijn. Spoedig komt er echter wat meer belangstelling en wordt na overleg met de kerkenraad van Nieuwerkerk besloten om een zelfstandige Gereformeerde Gemeente te stichten; acht mensen als lid aan te nemen en verschillenden van een ander kerkverband aan te nemen. Bovengenoemde leden worden bevestigd door ds. Vreugdenhil.

Een kerkenraad wordt gekozen, te weten de ouderlingen Van der Panne en Van der Wekken en als diakenen Van Westen en Post. Allen nemen hun verkiezing aan, waarna zij op 7 juli 1932 door ds. Vreugdenhil in hun ambt bevestigd worden in het lokaaltje aan de Krepelstraat. Ook wordt op deze datum de Gereformeerde Gemeente van Zierikzee geïnstitueerd.

Spoedig blijkt echter dat bovengenoemd lokaal te klein is, daar de gemeente in aantal gaat groeien. Zo gaat men over tot aankoop van een pakhuis dat tot kerkgebouw wordt verbouwd. Op 22 september 1932 wordt het gebouw in gebruik genomen door ds. Vreugdenhil.

Twee kerken

In 1954 maakt Zierikzee zich los van het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten. Op 19 januari 1954 besluit de kerkenraad en gemeente om een jaar zelfstandig te blijven. Naar aanleiding van de droeve scheuring laat men dan predikanten voorgaan van de Oud Gereformeerde Gemeenten en “uitgetreden” gemeenten. Op de ledenvergadering van 19 januari 1955 wordt wederom besloten om zelfstandig te blijven.

Op 7 maart 1956 wordt een ledenvergadering belegd waarin met een meerderheid van stemmen besloten wordt aansluiting te zoeken bij het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Een aantal leden vraagt tijdens de vergadering hun lidmaatschap op, omdat ze het niet eens zijn met de overgang naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

Deze leden vormen een nieuwe gemeente, de Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland. Deze gemeente groeit snel en in 1981 wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen.

Opnieuw een splitsing

In 1982 besluit de Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland zich aan te sluiten bij het kerkverband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Een diaken met verschillende leden stemt hier niet mee in en zij komen zodoende vanaf 28 oktober 1982 samen in het kerkgebouw van de Evangelisch- Lutherse kerk, als afdeling van Bruinisse.

In 1991 wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, aan de Kromme Elleboog. Deze gemeente dan de Gereformeerde Gemeente in Nederland.

Een einde

De Gereformeerde Gemeente in Nederland te Zierikzee bestaat nog steeds. De gemeente is echter klein geworden en op 22 juni 2015 is de laatste kerkdienst gehouden. Het kerkgebouw heeft nu een woonbestemming.

Conclusie

De geschiedenis van de Gereformeerde Gemeente in Zierikzee is een geschiedenis van twee kerken. De eerste gemeente, die in 1932 werd gesticht, is nu ter ziele. De tweede gemeente, die in 1956 werd gesticht, is nog steeds in existence. nieuwbouw.


Zierikzee, Sint Domusstraat 11 - Gereformeerde Gemeente in Nederland (1932 - 1980)

Zierikzee, Sint Domusstraat 13 - Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland

5 11 1982 prov. zeeuwse courant.PNG

Tijdlijn

Tijdlijn van de Gereformeerde Gemeente en Vrije Gereformeerde Gemeente in Zierikzee

  • 1932

Oprichting van de Gereformeerde Gemeente te Zierikzee Aankoop van een pakhuis en verbouwing tot kerk

  • 1956

De Gereformeerde Gemeente van Zierikzee sluit zich aan bij het kerkverband van de Gereformeerde Gemeente in Nederland

  • 1980

Sloop van het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland Bouw van een nieuw kerkgebouw op dezelfde plaats

  • 1980

De Gereformeerde Gemeente in Nederland te Zierikzee maakt zich los van het kerkverband van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, vanwege de spanningen in het kerkverband De gemeente wordt een Vrije Gereformeerde Gemeente

  • 1982

De Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland te Zierikzee sluit zich aan bij het kerkverband van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland Circa 20 leden van de gemeente gaan over naar de Gereformeerde Gemeente in Nederland

  • 1982

Op 7 oktober besluit de ledenvergadering van de Gereformeerde Gemeente in Nederland (Zierikzee) om aansluiting te zoeken bij het kerkverband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland Een diaken met verschillende leden stemt hier niet mee in en zij komen zodoende vanaf 28 oktober 1982 samen in het kerkgebouw van de Evangelisch-Lutherse kerk, als afdeling van Bruinisse

  • 1982

De eerste predikant die in het kerkgebouw van de Evangelisch-Lutherse kerk voorgaat is ds. Mallan De gemeente kerkt hier tot 30 juni 1991

  • 1991

De Gereformeerde Gemeente in Nederland (Zierikzee) neemt het kerkje aan de Kromme Elleboog in gebruik De eerste leesdienst is op 7 juli 1991 Ook nu weer is ds. Mallan de eerste predikant die hier voorgaat De officiële openingsdienst is op 28 november 1991

  • 2015

De laatste kerkdienst wordt gehouden in het kerkje aan de Kromme Elleboog Het kerkgebouw krijgt een woonbestemming

Toelichting

De tijdlijn is ingekort en gestroomlijnd. Enkele details zijn weggelaten om de overzichtelijkheid te vergroten.

De oorzaak van de splitsing van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Zierikzee in 1980 is niet expliciet genoemd. De spanningen in het kerkverband waarnaar wordt verwezen, waren waarschijnlijk te wijten aan de discussie over de verscheidenheid van meningen over de leer van de Gereformeerde Gemeenten.

De Gereformeerde Gemeente in Nederland (Zierikzee) heeft in 1982 besloten om aansluiting te zoeken bij het kerkverband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Dit besluit was waarschijnlijk genomen uit onvrede met de ontwikkelingen in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

De groep leden die in 1982 niet meegingen met de beslissing van de Gereformeerde Gemeente in Nederland (Zierikzee) om aansluiting te zoeken bij het kerkverband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, is in 1982 overgegaan naar de Gereformeerde Gemeente in Nederland. Deze gemeente kerkte aanvankelijk in het kerkje aan de Kromme Elleboog, maar is in 2015 vertrokken naar een andere locatie.

Afbeeldingen