Handelingen

Gouderak, Dorpsstraat 99 - Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Krimpenerwaard
Plaats: Gouderak
Adres: Dorpsstraat 99
Postcode: 2831AL
Inventarisatienummer: 01922
Jaar ingebruikname: 1991
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Kerkgebouw zonder toren.

Gebouwd ter vervanging van een eerder, kleiner, kerkgebouw. Zaalkerk met brede ingangspartij, gebouwd in 1992. Kansel, lezenaar en tekstborden in klassieke stijl door enkele gemeenteleden vervaardigd. Eenklaviers orgel, in 1899 door Bakker & Timmenga vervaardigd voor de gereformeerde kerk te Reitsum, in 1999 na restauratie door R. Nijsse in Gouderak geplaatst.


RD 16-9-1991

Oud geref. gem. Gouderak krijgt nieuw gebouw

GOUDERAK - Oud ouderling en oud koster G. de Bruyn heeft zaterdag samen met de plaatselijke aannemer J. Baas de eerste steen gelegd voor het nieuwe kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Gouderak. Het nieuwe gebouw komt nagenoeg op dezelfde plaats als het vorige, dat wegens de gevolgen van bodemsanerlngswerkzaamheden aan de Dorpsstraat moest worden afgebroken.

Na de officiële eerste steenlegging onthulde De Bruyn een gedenksteen, met daarop de woorden uit psalm 119 vers 3. De steen krijgt een plaats in de hal van het nieuwe gebouw, dat geheel in 19e-eeuwse stijl wordt ingericht.

Ds. A. P. van de Meer schetste de aanwezigen het leven van Lydia de purperverkoopster en wenste de gemeente, evenals Lydia had, een geopend oor toe. „Dienstknechten van de Heere hebben een indringende Boodschap te brengen, waarin de Christusprediking centraal staat", aldus ds. Van der Meer.

Vanaf 23 september kan de oud gereformeerde gemeente ook niet meer terecht in de Nederlandse hervormde kerk, omdat dan de restauratiewerkzaamheden daarvan zullen starten. Samen met de hervormde gemeente belegt men 's zondags dan wisseldiensten in het gebouw 't Baken, dat speciaal hiervoor is vergroot. Het ligt in de bedoeling het nieuwe gebouw volgend voorjaar in gebruik te nemen.

Afbeeldingen

Interieur