Handelingen

Gouderak, Kerkstraat 3 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Gouderak
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Krimpenerwaard
Plaats: Gouderak
Adres: Kerkstraat 3
Postcode: 2831AS
Inventarisatienummer: 01920
Jaar ingebruikname: 1658
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 17026

Geschiedenis

Nederlands Hervormde Kerk. Zaalkerk met driezijdig gesloten koor en dakruiter uit 1658.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De in 1658 tot stand gekomen kerk is opgetrokken van gele ijsselsteen en in de voorgevel in rode baksteen 1658 gedateerd. De tweepuntige sterren daarboven, eveneens in rode baksteen, verwijzen naar het wapen van Gouderak. Aan de westkant risaleert het muurwerk ter plaatse van de toren. De dakruiter heeft een houten bovenbouw met leien bekleed en wordt bekroond door een spits. De kerk werd in 1851 verbouwd. Voor de ingang staat een portaal uit 1954 in aangepaste trant. De kerk heeft spitsboogvensters op een waterlijst. Tussen de vensters eenmaal versneden steunberen met schuine afdekking. Het inwendige van de kerk heeft een houten tongewelf met houten trekbalken op korbeelstellen uit 1851. Zij hebben geprofileerde sleutelstukken van een 17de-eeuws type.

Tot de inventaris behoren een preekstoel en lezenaar uit omstreeks 1830 die afkomstig zijn van de voormalige Remonstrantse kerk aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht. De vierkante preekstoel bestaat uit een voet, kuip, rugschot, klankbord en trap. De panelen van de kuip hebben een cirkelvormig medaillon met parelrand, omgeven door lauriertakken met een strik aan de bovenkant en onderkant. Op de overhoeks geplaatste hoekpilasters hangende laurierranken. De kuip wordt met een gekorniste lijst afgesloten. Deur met koperen knop. Het rechthoekige ruggeschot heeft een paneel met doekfestoen, baretknop en fries met bladranken. Te weerszijden pilasters met eikebladversiering. Acanthusbladconsoles dragen een gekorniste lijst. Het vierkante klankbord is op de hoeken afgeschuind en versierd met tand, eier en staaf- parellijsten.

De preekstoellezenaar is aan de preekstoel bevestigd met een moderne rechthoekige arm. De rechthoekige lezenaar heeft een brede rand met amandelvormige uitsparingen. Daarbinnen een symmetrisch gebogen lijnenpatroon. Voor de preekstoel liggen twee grafzerken. Een is van de stichter van de kerk, schout Jan Brouc (Å 1659). De tweede zerk is van Ds Jacob Gerard Staringh (Å 1804). Vanaf 1741 was hij predikant te Gouderak.

Het orgel met Hoofdwerk en Nevenwerk, is in 1887-1888 gemaakt door P. Flaes. In 1994 door Flentrop gerestaureerd. De orgelkas is gesneden in Empire-trant.

Avondmaalszilver, bestaande uit twee gegraveerde bekers uit 1673-'74 en twee uit 1716 met de vier evangelisten. Zilveren doopschaal uit 1876-'77. Tinnen avondmaalsstel bestaande uit twee kannen, twee offerbussen, twee blaadjes, twee grote en vier kleine borden, 18de eeuw.

Klokkenstoel met klok van François Hemony, 1661, diam. 87,4 cm. Kerk en inventaris van belang uit een oogpunt van architectuurhistorie.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 18 maart 2008.

De hervormde gemeente van het Zuid-Hollandse Gouderak viert dit jaar haar 350-jarig bestaan. Tot 1658 hoorde de gemeente kerkelijk bij Moordrecht, maar omdat het wekelijks oversteken van de Hollandse IJssel steeds bezwaarlijker werd gevonden, werd er in 1658 een eigen kerk gesticht. De gemeente wil dit jubileumjaar vieren met tal van activiteiten. Op 28 en 29 maart wordt een 24 uursactie gehouden ten bate van de restauratie van de kerktoren. Verder staan er onder meer een rommelmarkt (24 mei), een Groot Gouderaks Diner (21 juni), een bijzondere Open Monumentendag (13 september) en een muzikale avond (19 september) op het programma. Het jubileumjaar wordt afgesloten met een herdenkingsdienst in de kerk.

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 juni 2008.

De hervormde gemeente van Gouderak viert dit jaar haar 350-jarig bestaan. Tot 1658 had Gouderak geen eigen kerk, maar hoorde ze kerkelijk bij Moordrecht. Dat betekende dat de Gouderakse kerkgangers ’s zondags steeds de Hollandsche IJssel moesten overvaren om in de Moordrechtse Dorpskerk de kerkdiensten bij te wonen. Het overzetten van alle kerkgangers met een kleine roeiboot ervoer men steeds meer als een probleem. In 1658 kreeg Gouderak toestemming om een eigen kerk en kerkelijk leven op te bouwen.

In het kader van dit jubileum wordt er op zaterdag rondom de kerk een Groot Gouderaks Diner gehouden. Iedere Gouderakker van jong tot oud is hierbij van harte welkom. Het wordt een maaltijd met oud-Hollandse gerechten. Deze gerechten worden opgediend aan lange tafels die opgesteld staan rond de jarige kerk. Bij regenachtig weer wordt uitgeweken naar een binnenlocatie.

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 december 2008.

In de hervormde kerk te Gouderak zal zaterdag een herdenkingsdienst worden gehouden naar aanleiding van het 350-jarig jubileum van de plaatselijke hervormde gemeente. Aan de dankdienst zullen onder anderen enkele oud-predikanten van de gemeente een bijdrage leveren. Verder zal er tijdens de dienst een gedenkboek worden gepresenteerd over de kerkgeschiedenis van Gouderak.

Externe link

Afbeeldingen