Handelingen

Grafhorst, Dirkje Kerkemaat 30 - Oud Geref. Gem. in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Overijssel
Gemeente: Kampen
Plaats: Grafhorst
Adres: Dirkje Kerkemaat 30
Postcode: 8277AT
Jaar ingebruikname: 2002
Architect: Beijnum, W.M.v., Amerongen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Aan de Dirkje Kerkemaat is, naar een ontwerp van architectenbureau Van Beijnum, een nieuwe kerk gebouwd met 325 zitplaatsen. De preekstoel uit de oude kerk is meegenomen naar de nieuwe kerk. Het orgel is afkomstig uit de gesloten Gereformeerde Kerk van Ouderkerk aan den IJssel. De nieuwe kerk is eind mei 2002 in gebruik genomen. De oude kerk is verkocht aan een liefhebber van motoren, die in de consistorieruimte gaat wonen en kerkruimte zal gebruiken voor zijn motorenhobby. (47-02/48-02/53-05)

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 5 april 2011.

In de toren van het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Grafhorst is zaterdag een luidklok geplaatst. Het is een nieuwe klok, die gegoten is bij Petit en Fritsen in het Brabantse Aarle-Rixtel. De klok is geplaatst door Toine Daelmans uit het Brabantse Stiphout.

Bij de bouw van de kerk in 2002 was al rekening gehouden met een luidklok, maar die is toen om financiële redenen nog niet aangebracht. Het onderste deel van de toren is zaterdag dichtgemaakt met stalen panelen, waardoor de toren meer stevigheid heeft gekregen.

De klok weegt 190 kilogram en heeft een doorsnede van circa 70 centimeter. Op de klok staat Prediker 3:1a: „Alles heeft een bestemden tijd.” De klok zal voorafgaand aan de kerkdiensten luiden, daarbij slingert de klok heen en weer. Ook kan de klok worden aangeslagen door een slaghamer bij begrafenissen: het zogeheten kleppen.

Afbeeldingen