Handelingen

Groenekan, Groenekanseweg 68 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: De Bilt
Plaats: Groenekan
Adres: Groenekanseweg 68
Postcode: 3737AG
Inventarisatienummer: 15139 04052 19200
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Hoogevest, G. en T. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante wederopbouwkerk met toren. In 1953 kwam deze kerk gereed. Daarvoor was er een noodkerk achter de huidige kerk. Deze noodkerk werd gebruikt van 1945 tot 1953. Na het gereedkomen van de huidige kerk werd de noodkerk gesloopt. De kerkelijke gemeente, die samenwerkt met Blauwkapel, is van Gereformeerde Bond signatuur.

Plattegrond. Bron: F.Z. Ort: Zomaar een dak, uitg. Boekencentrum, 1994
  • 2019 De hervormde gemeente Blauwkapel – Groenekan is per 1 mei 2019 opgeheven. De gemeente gaat als huisgemeente verder. De scheuring in 2004 heeft de gemeente gesplitst. Het ontbrak aan ambtsdragers en er waren nog maar 20 bezoekers. Ambtsdragers uit omliggende gemeenten vormden de kerkenraad. Onlangs heeft de hersteld hervormde gemeente het bedehuis gekocht en de hervormden blijven als huisgemeente van de kerk gebruik maken en op weekdagen met kinderclub en Bijbelkring. De buitengewone wijkgemeente De Ark in Bilthoven is verantwoordelijk voor de nieuwe huisgemeente. ( Bron:contactbrief sept 2019)

Orgel

Het orgel is in 1865 gebouwd door de firma L. van Dam & Zonen (Leeuwarden) voor de herv. kerk te Hoogkarspel. In 1968 wordt het aangekocht door de hervormde gemeente van Blauwkapel-Groenekan. De firma K.B. Blank & Zoon (Herwijnen) restaureert het, wijzigt de dispositie en plaatst het in een nieuwe kas in de kerk van Groenekan. De manuaal-Bourdon 16' van Van Dam wordt gebruikt om twee zelfstandige pedaalstemmen te realiseren. Adviseur bij deze werkzaamheden is Dr M.A. Vente. In 2005 reinigt en reviseert de eigen organist, Gert-Jan Westerhof, het instrument.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur