Handelingen

Groenekan, Nieuwe Weteringseweg 52a - Tabor

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Tabor
Genootschap: Gemeente Gods
Provincie: Utrecht
Gemeente: De Bilt
Plaats: Groenekan
Adres: Nieuwe Weteringseweg 52a
Postcode: 3737MD
Inventarisatienummer: 04053
Jaar ingebruikname: 1991
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: geen

Geschiedenis; bron: verdiepingenaansporing.nl

Deze Gemeente Gods, c.q. "Katholiek Apostolisch Werk" (KAW), is verwant aan de Katholiek Apostolische Kerk, en daaruit in 1930 voortgekomen. In 2009 werd het aantal leden geschat op 600 tot 800 mensen.

Daar kent men sinds 1937 de viervoudige ambtsdiening door middel van apostelen, profeten, evangelisten, herders/leraars (Efeze 4:11).

Hun centrale plek werd de kapel ‘Tabor’, Nieuwe Weteringseweg 52a te Groenekan, gebouwd naast hun woonhuis en ook wel genoemd ‘De Kapel van de Grote Koning’. De huidige, vernieuwde kapel dateert van ongeveer 1990. Naar de stand van ongeveer 2009 heeft het Katholiek Apostolisch Werk de volgende 10 gemeenten in het land met door de weekse diensten in Maarssen, Utrecht, Sliedrecht, Rozenburg, Arkel, Middelburg, Den Haag, Arnhem, Ede en Almelo.  Deze zijn later samengevoegd tot grotere eenheden: Middelburg, Sliedrecht, Nieuwegein en Arnhem.

De leden van dit ‘werk’ zijn tevens lid van een andere kerk. De Katholiek-Apostolische diensten worden door de weeks gehouden en op zondag gaan de meeste mensen doorgaans naar de eigen ‘kerkafdeling’. In de kapel ‘Tabor’ te Groenekan (Nieuwe Weteringseweg 52a) heeft men wel op zondag een eigen dienst, evenals dit in Makkum in de kapel ‘Hermon’ (Kerkeburen 18) het geval is. Dit zijn diensten voor de Algemene Kerk. De grote, algemene Gemeente bestaat in hun zienswijze uit alle gedoopten, waarmee men de als kind gedoopten bedoelt (men heeft de kinderdoop niet losgelaten). Voor mensen met een ‘grootdoop’-achtergrond werkt dit belemmerend, wanneer men in contact komt met het KAW.