Handelingen

Haastrecht, Provincialeweg Oost 62 - Kloosterkerk Sint Gabriël

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Gabriël
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Krimpenerwaard
Plaats: Haastrecht
Adres: Provincialeweg Oost 62
Postcode: 2851AE
Sonneveld-index: 02259
Jaar ingebruikname: 1928
Architect: Franssen, C. en J.
Huidige bestemming: Buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessant complex met kloosterkerk ten oosten van Haastrecht.

Aan de Provincialeweg tussen Haastrecht en Oudewater ligt klooster Sint Gabriël van de Paters Passionisten. Deze paters behoren tot een kloosterorde, die sinds 1746 bestaat en officieel de Congregatie van het Lijden van Jezus Christus heet. Het in rode baksteen opgetrokken complex, is gebouwd in 1922. Aanvankelijk was in het gebouw een ruimte in gebruik als kapel, maar in 1928 verrees naast het klooster een nieuw kerkgebouw met toren, in expressionistische vormen.

Tot aan het eind van de jaren 1950 is het gebouw in gebruik geweest als 'klein seminarie'. In dit internaat kregen jongens met een leeftijd tussen twaalf en achttien jaar een inleidende opleiding tot geestelijke. Er woonden toen zo'n tachtig leerlingen en ruim twintig docenten. Nadat het klein seminarie verhuisde naar Mook, kreeg het gebouw de functie van klooster.

  • 2022 - Het klooster en de naastgelegen kerk aan de Provincialeweg in Haastrecht gaan nog dit jaar dicht en worden dan omgebouwd tot een woonzorgvoorziening. De bewoners van het klooster verhuizen naar Oudewater.
  • 2022 - Zondag 20-11-2022 is voor de laatste maal een kerkdienst gehouden in de St. Gabriëlkerk, onderdeel van het Passionistenklooster. Het gebouw aan de Provinciale weg krijgt een andere bestemming.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur