Handelingen

Hardinxveld-Giessendam, Peulenstraat 234 - Oude Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oude Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Giessendam-Neder-Hardinxveld
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hardinxveld-Giessendam
Plaats: Hardinxveld-Giessendam
Adres: Peulenstraat 234
Postcode: 3371AR
Sonneveld-Index: 02261 18987
Jaar ingebruikname: 1698
Architect: Itz, G.N.
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 20265 (Toren)

Geschiedenis

Belangrijke neoclassicistische kerk met toren.

Toen in 1591 Boven-Hardinxveld haar eerste predikant kreeg (Reinier Reiniersz. van Dortmund) deed ook de reformatie in Hardinxveld zijn intrede. In 1597 werd een oude vervallen kapel, staande 'op het beneden einde van Hardinxveld', dus bij de grens met Giessendam, ingericht voor erediensten voor de inwoners van Giessendam en Neder-Hardinxveld. Vanaf dat moment werd hier elke zondagmiddag dienst gehouden: de ene week door de predikant van Boven-Hardinxveld, de andere week door die van Giessen-Oudekerk.

De kerk van Boven-Hardinxveld is in de Tachtigjarige Oorlog bij een vijandelijke Spaanse inval bijna geheel afgebrand en rond 1723 weer herbouwd. De bij de brand gespaarde toren is in 1845 afgebroken. Nadien onderging de kerk enkele ingrijpende verbouwingen. In de kerk bevond zich een statige graftombe ter ere van Pompejus de Roovere. Deze is in 1935 overgebracht naar de grote kerk van Dordrecht waar deze Hardinxveldse heer nu begraven ligt. De genoemde kapel te Neder-Hardinxveld werd in 1698 afgebroken en vervangen door een nieuwe kerk. In 1729 werden de zelfstandige kerkelijke gemeenten Giessendam en Neder-Hardinxveld samengevoegd. De toren werd in 1821 vernieuwd en het kerkgebouw in 1843.

Na de Afscheiding in 1835 ontstond er in Giessendam een Gereformeerde kerk. In 1841 bouwde men in Buitendams een eigen kerkgebouw. Ten gevolge van de Doleantie (1890) kwamen er opnieuw afscheidingen. (Bron:[1])

Monumentomschrijving Rijksdienst

Toren

Toren Ned. Herv. Kerk. Merkwaardig bouwwerk, gedateerd 1821, waarvan de bakstenen romp van drie geledingen, gescheiden door natuurstenen lijsten en neo-classicistische ingangspartij heeft in baksteen gebosseerd en met jonische halve zuiltjes, die een fronton dragen. De uit een vierkante en een achtkante open houten geleding bestaande bovenbouw vertoont nog een barokke inslag, evenals de wijze, waarop het torenlichaam door middel van gebogen gevels, bekroond door borstweringen, verbonden is met de zijmuren van de kerk. Mechanisch torenuurwerk, E.J. Rochlitz. Boven de ingangsdeur bevindt zich een sterk west-afwijkende houten zonnewijzer, vóór 1821.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma J.F. Witte in 1875. In 1963 is het orgel uitgebreid door firma Blank met een vrij pedaal.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur