Handelingen

Heemskerk, Kerkplein 1 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Heemskerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Heemskerk
Plaats: Heemskerk
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 1961EA
Inventarisatienummer: 05564
Jaar ingebruikname: 1629
Architect:
Huidige bestemming: Protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 21207 (kerk); 21205 (toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met oudere toren, met relatief zeldzame bakstenen torenspits (in Uitgeest bevindt zich net zo'n torenspits).

Deze kerk werd voor het eerst genoemd in 1063. Hoe deze eruit zag, is onbekend. In de loop der eeuwen werd er een kerk gebouwd van tufsteen, een grauwe vulkanische steensoort uit de Eifel, op de plek van de huidige. De toren is in de 13e eeuw opgetrokken uit de zogenaamde kloostermoppen, dit zijn gebakken grote stenen die gebruikt werden om kloosters mee te bouwen. De in gotische stijl opgetrokken toren is waarschijnlijk ontstaan in de eerste helft van de vijftiende eeuw. Dit valt af te leiden van het jaartal 1464 op de luidklok. Net als de kerk was de klok gewijd aan de heilige Sint Laurentius. De klok had een maatschappelijke waarschuwingsfunctie. Bij storm, brand of ander gevaar werd de bevolking door het luiden van de klok opgeroepen om te helpen of gewaarschuwd. De Spanjaarden sloopten, tijdens het beleg van Alkmaar in 1573, alles wat brandbaar was uit de kerk. Alleen de toren bleef ongeschonden. Inmiddels had de Hervorming plaatsgevonden. Na de aftocht van de Spaanse soldaten begon de herbouw door de protestanten. Het werd een zaalkerk zonder koor in gotische stijl. De kerk werd herbouwd in 1628. Een jaar later was de kerk helemaal klaar. Sinds 1798 is de toren Gemeentelijk eigendom. In 1970-1971 zijn de toren en de kerk gerestaureerd

Nu in gebruik door de Protestantse Gemeente Heemskerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Herv. Kerk. Zaalkerk uit 1628. Preekstoel, 1629. Doophek XVIIb. Zerken, XVII-XVIII. Lezenaar en doopbekkenhouder van koper, XVII. Eenklaviers orgel, in 1851 gemaakt door H. Knipscheer. In 1972 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. Eikenhouten klokkenstoel met klok van Steven Butendiic, 1464, diam. 115 cm. Mechanisch torenuurwerk, 1611, later voorzien van elektrische opwinding. Aan de kerk zit een houten, iets westelijk afwijkende zonnewijzer.

Toren

Toren van de Herv. Kerk. Gotische westtoren, XV, bekroond met een gemetselde spits.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur