Handelingen

Hei- en Boeicop, Hei- en Boeicopseweg 46 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Hei- en Boeicop
Provincie: Utrecht
Gemeente: Vijfheerenlanden
Plaats: Hei- en Boeicop
Adres: Hei en Boeicopseweg 46
Postcode: 4126RK
Sonneveld-index: 02290
Jaar ingebruikname: 16e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21330


opname 19-08-2010 © AvD.


Geschiedenis

Historische kerk met dakruiter.

Eenbeukige kerk met klokkentorentje op het kerkdak. De kerk is gesticht rond 1300 en in de 15de en 16de eeuw uitgebreid. Het overgebleven onderste deel van de oorspronkelijke toren maakt deel uit van de kerkruimte. In de 19de eeuw verving men de laatgotische koorsluiting door een rechte muur, zodat van het koor nog twee traveeën resten. Houten tongewelven; in het koor muurstijlen met ornament in vroege renaissance-vormen. Inventaris: kansel uit tweede kwart van de 17de eeuw, een herenbank met toogpanelen, 17de eeuw en een herenbank in Lodewijk XV-trant; drie beschilderde tekstborden, 17de eeuw en zerken uit de 16de en 17de eeuw, zilveren doopbekken (1806) en twee uit 1741 daterende avondmaalsbekers (Jacob Visbach).

Monumentomschrijving Rijksdienst

Laat-gotisch bouwwerk, waarvan het eenbeukige schip uit de 16e eeuw dateert.Van het oudere koor resteren sinds de afbraak van de sluiting nog twee traveeën. Houten tongewelven; in het koor muurstijlen met ornament in vroege renaissance-vormen.

Tot de inventaris behoren: een preekstoel, 17e eeuw; een herenbank met toogpanelen, 17e eeuw en een herenbank in Lodewijk XV-trant; drie beschilderde tekstborden, 17e eeuw en zerken uit de 16e en 17e eeuw. Zilveren doopbekken (1806) en 2 uit 1741 daterende avondmaalsbekers. (Jacob Visbach).

Orgel

De firma E. Verschueren uit het Belgische Tongeren bouwde in 1979 een nieuw orgel voor de Hervormde Kerk in Hei- en Boeicop. Voor het orgel werd gebruik gemaakt van het front van Jan Proper, dat deze in 1909 bouwde voor de Hervormde Kerk te Nieuw-Beijerland. Hier plaatste Verschueren in 1977 een nieuw instrument, waarna het oude werd ingenomen. Het oude orgel van Hei- en Boeicop, een instrument van Leichel uit 1905, werd gesloopt met uitzondering van de kas en het front, die weer zijn gebruikt voor de restauratie van het Witte-binnenwerk in Nederhorst den Berg. Het nieuwe orgel is in gebruik genomen op 5 juli 1979 met een bespeling door Henk van Egmond uit Lexmond, organist in Ameide, die tevens adviseur was bij de bouw. De samenzang werd begeleid door Jan Hol, organist van de kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur