Handelingen

Hendrik-Ido-Ambacht, Kerkplein 13 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hendrik-Ido-Ambacht
Plaats: Hendrik-Ido-Ambacht
Adres: Kerkplein 13
Postcode: 3342BJ
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 16 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21503

Geschiedenis

Oorspronkelijk gewijd aan Sint Nicolaas. Charmante oude dorpskerk, met toren. Na 1886 is het schip uitgebreid met twee transepten. Verder enkele aangebouwde zijruimten in neogotische stijl.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands hervormde kerk. Eenbeukige, laatgotische kerk, waarvan de muren uitwendig tussen de spitsboogvensters versierd zijn met uitgekraagde, gekoppelde boogjes, welke decoratie ontbreekt aan de driezijdige koorsluiting. De kerk is overdekt door houten tongewelven met ribben en trekbalken. Aanbouwen uit de tweede helft van de 19e eeuw tegen de westelijke schiptraveeen. Bakstenen toren, wellicht 14e eeuw, waarvan de klokkenverdieping gekoppelde galmgaten binnen geprofileerde rondboognissen en spaarvelden met hoeklisenen en rondboogfriesjes bezit. Tot de inventaris behoren: een rijk gesneden preekstoel uit 1669 met koperen lezenaar en doopbekkenhouder; een herenbank met in Lodewijk XV-vormen gesneden overhuiving. Twee psalmbordjes in gesneden Lodewijk XVI-omlijsting. Voorts een aantal grafzerken, 17e en 18e eeuw. Drie vensters met gebrandschilderde wapenglazen, 1668 en 1669. Eikenhouten klokkenstoel met klok van Q. de Visser, 1707, diam. 68,6 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1907, met elektrische opwinding.

Het orgel

Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1696 gebouwd door J. Duyschot voor de Waalse Kerk in Delft. Van 1870 tot 1900 bevond het orgel zich in de Gereformeerde Kerk in de Nobelstraat te 's-Gravenhage. Daarna plaatsing in Hendrik-Ido-Ambacht. In 1982 gereconstrueerd naar de toestand-Duyschot.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur