Handelingen

Hoofddorp, Liesbos 28 - De Graankorrel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Graankorrel
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlemmermeer
Plaats: Hoofddorp
Adres: Liesbos 28
Postcode: 2134SB
Inventarisatienummer: 14582
Jaar ingebruikname: 1996
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Houten kerkgebouw met dakruiter.

  • 2019 - De Volle Evangelie Gemeente Hoofddorp De Oase, kortweg VEGH De Oase, heeft voortaan zijn eigen kerkgebouw. "Op dezelfde locatie waar we al 14 jaar op zondag onze bijeenkomsten houden", zegt Albert Best. "Tot nu toe huurden we ons 'huis - gebouw De Graankorrel in Overbos - van de Christelijk Gereformeerde Kerk De Graankorrel. Zij zijn onlangs verhuisd naar de IJweg en hun pand stond te koop. God heeft het mogelijk gemaakt dat we het konden kopen en daar zijn we heel erg blij mee".

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 22 maart 1996.

Een nieuw kerkgebouw voor de prijs waar andere gemeenten vaak nog geen pastorie van kunnen bouwen. De ruim één jaar oude christelijke gereformeerde kerk van Hoofddorp heeft het schijnbaar onmogelijke voor elkaar gekregen. Vanavond nemen de gemeenteleden officieel hun splinternieuwe kerkgebouw, dat ruim 150 zitplaatsen telt, in gebruik. Kosten? Casco krap 250.000 gulden.

Ze zijn trots op hun nieuwe kerkelijke onderkomen aan de Liesbos 28 in de groeikern Hoofddorp. De voorzitter van de kerkenraad, C. Langelaar, en scriba M.J. Verhage kunnen bijna niet wachten om hun naar nieuw hout geurende kerkzaal te laten zien. „Dat vind ik nou écht mooi”, zegt Langelaar enthousiast. En hij heeft gelijk. De ruimte is sober, maar zeer functioneel.

Eenvoud en soberheid zijn trouwens de trefwoorden die het hele gebouw kenmerken. Zowel het plafond van het puntdak als de zijwanden van de kerkzaal zijn bekleed met vurehouten schroten. Voor de raampjes met dubbel glas- hangen helderblauwe overgordijnen. Het Johannesorgel, enkele jaren geleden gekocht, zal ook in deze eigen kerk weer de toon aangeven.

De gloednieuwe stoelen wachten op de kerkgangers die er overigens heel wat voor over hebben gehad om dit kerkgebouw van de grond te krijgen. De capaciteit van de kerkzaal is ongeveer 150 zitplaatsen. „Maar met veel passen en meten moeten er 180 tot 190 mensen een plaatsje kunnen krijgen”, schat Langelaar.

In een van de zaaltjes lichten beide heren de korte maar veelbewogen geschiedenis van de christelijke gereformeerde kerk van Hoofddorp toe. Op 21 september 1986 hielden zo’n 86 mensen voor het eerst een dienst in de groeikern Hoofddorp onder de rook van Schiphol. „Als wijkgemeente van de christelijke gereformeerde kerk van Aalsmeer”, vult Langelaar aan. „Vervolgens zijn we op 21 september 1994 officieel als nieuwe gemeente geinstitueerd. We kerkten eerst in de Jan van Nassauschool hier in Hoofddorp en later in de Willem de Zwijgerschool, het huidige Kaj Munk-college. De gemeente groeide in die tijd uit tot zo’n 160 zielen en dus kwam er ook steeds meer behoefte aan eigen ruimte. We hebben toen onze gemeente de vraag voorgelegd of ze liever een eigen predikant zouden willen, of een eigen gebouw. Nou, de leden waren unaniem: Liever een dominee dan een kerk. Dat was dus helder”.

Maar omdat er toch steeds meer behoefte kwam aan vergaderruimte, werden er voorstellen gedaan om op zoek te gaan naar een port-o-cabin als onderkomen voor clubs en verenigingen. „Noem het maar een veredelde schaftkeet”, lacht Verhage.

Op een goede dag werd de gebouwencommissie echter geattendeerd op een te koop staand, houten Nederlands gereformeerd kerkje in Harderwijk. Langelaar: „Dat was voor het eerst dat we op het idee gebracht werden om iets met hout te doen. Na wat onderzoek bleek echter dat het transport van de kerk van Harderwijk naar Hoofddorp bijna net zo duur zou zijn als een hele nieuwe houten kerk bouwen”.

De gebouwencommissie verdiepte zich in de bouw, mogelijkheden en kosten van houten kerkgebouwen en uiteindelijk viel de keus op de Nederlands-Belgische bouwer Hahbo in Raamsdonksveer. Verhage: „Die hadden in België ook al een houten roomse kerk gebouwd. We zijn daar nog wezen kijken. Overigens is dat een veel grotere kerk dan de onze, dus er kan met hout echt van alles”.

Er werd een meerjarenbegroting opgesteld en uiteindelijk kwam de kerkenraad met een voorstel aan de gemeente dat zowel het beroepen van een eigen predikant als het bouwen van een eigen kerk omvatte. „Maar er was wel een financieel gat van 175.000 gulden”, merkt Langelaar op. „En dat bedrag moest dus door de gemeente, die bestaat uit zo’n 60 (voornamelijk jonge) gezinnen op tafel gelegd worden. Tot onze grote verrassing en dankbaarheid was er binnen enkele weken zo’n 185.000 gulden bij elkaar gebracht aan giften en leningen. We konden met de bouw gaan beginnen”.

Een moeizaam proces ging van start. Langelaar: „De gemeente Haarlemmermeer wilde wel meewerken, maar de buurt probeerde de plannen om diverse redenen te verhinderen. Op Dankdag 1994 kregen we een perceel grond aan de Liesbos toegewezen, maar pas een jaar later, op Dankdag 1995, kwam de officiële bouwvergunning af. Binnen één week stond het houten skelet van de kerk er en nu, drie maanden verder, is het bijna af. Mede dankzij de enorme inbreng van de gemeenteleden die, op het plaatsen van het casco na, alles zelf hebben gedaan”.

Naast een kerkzaal voor ruim 150 mensen telt de houten kerk ook nog drie zalen en een keukentje. Een van de zaaltjes wordt studeerkamer voor de nieuwe predikant, dominee Bosch uit Deventer, die volgende maand aan de gemeente verbonden zal worden.

De kerkenraad gaat ervan uit dat het gebouw zo’n 15 jaar mee kan. „De isolatie is uitstekend, dat is de afgelopen winter wel gebleken”, aldus Verhage. „Toen het buiten tien graden vroor, konden we het in de kerkzaal met gemak 20 graden stoken. We hebben nu twee ketels, één voor de kerkzaal en één voor de lokalen, zodat we niet alles hoeven te verwarmen als er maar bepaalde delen van het gebouw gebruikt worden. Natuurlijk hopen we dat we binnen 15 jaar toe zijn aan een grotere kerk. Maar voorlopig zijn we ontzettend blij dat we hier voor dit geld zo’n gebouw hebben kunnen neerzetten”.

Afbeeldingen