Handelingen

Huizen, Huizermaatweg 298 - Oosterlichtkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Akker, Oosterlichtkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Huizen
Plaats: Huizen
Adres: Huizermaatweg 298
Postcode: 1276LB
Sonneveld-index: 05773
Jaar ingebruikname: 1980
Architect: Zuiderhoek, D.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Nu één van de drie kerken van de Protestantse Gemeente Huizen. Interessante moderne kerk zonder toren. Sinds 2010, naar aanleiding van het samenvoegen van wijkgemeente De Akker en wijkgemeente Oostermeent, wordt het kerkgebouw "Oosterlichtkerk" genoemd.

  • 2022 - Volgend jaar wil de Protestantse Gemeente in Huizen (Noord-Holland) 2 van haar 3 kerkgebouwen sluiten. In ieder geval gaat de Kruiskerk dicht. Er moet nog een definitief voorstel komen of de Goede Herderkerk of de Oosterlichtkerk dicht moeten. Het is niet bekend wat er met de gebouwen en orgels gaat gebeuren.

Orgel

In 1980 bouwde Verschueren-orgelbouw een nieuw mechanisch orgel voor het (Gereformeerde) kerkgebouw "De Akker" te Huizen. Adviseur bij de bouw was Bob Stegenga. De orgelkas is een ontwerp van de heer Zuiderhoek. Op vrijdag 9 januari 1981 is het instrument in gebruik genomen. Het werd bespeeld door de adviseur, en door de vier organisten van de kerk, Gerard van den Berg, Jaap Boor, Niek Harmans en Ad de Waal. Na de vorming van de PKN is het gebouw in gebruik genomen voor de protestantse wijkgemeente 'De Akker'. Sinds 1 januari 2010 is deze wijkgemeente samengevoegd met de wijkgemeente Oostermeent. Deze gemeente kerkte in de aula van een school. Het kerkgebouw van De Akker is de nieuwe kerk geworden voor de nieuwe wijkgemeente Oosterlicht. Het gebouw werd geheel gerenoveerd en is in november 2011 weer in gebruik genomen. De nieuwe naam van het kerkgebouw is Oosterlichtkerk. Bij de renovatie is het interieur ingrijpend gewijzigd. Het orgel staat nu achter een muur, waardoor de organist niet meer zichtbaar is.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur