Handelingen

IJsselmuiden, Dorpsweg 53 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Hervormde Gemeente IJsselmuiden - Grafhorst
Provincie: Overijssel
Gemeente: Kampen
Plaats: IJsselmuiden
Adres: Dorpsweg 53
Postcode: 8271BJ
Inventarisatienummer: 10702
Jaar ingebruikname: 12e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39906 (kerk); 39907 (toren)

Geschiedenis

Historische kerk en toren. Oorspronkelijk gewijd aan Sint Crispijn.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. Het westelijk, tegen de toren aansluitende deel wordt gevormd door het overgebleven muurwerk van een eenbeukige, romaanse, tufstenen kerk en heeft een merkwaardig geprofileerde daklijst. Gotisch tufstenen koor met driezijdige sluiting, in steen overwelfd. Overigens is het gebouw in de 19de en 20ste eeuw door het aanbouwen van dwarsarmen op minder gelukkige wijze aanzienlijk vergroot. Inventaris: eiken preekstoel (1630), orgelkas XVIII, twee eiken banken en een tafel (1647), drie koperen kronen, twee XVIId en een gedateerd (1791). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1716 gemaakt door M. Verhofstad voor de Lutherse Kerk in Utrecht.

Toren

Romaanse tufstenen toren van twee geledingen, bekroond door ingesnoerde spits; het muuroppervlak verlevendigd door lisenen en rondboogfriezen; in de bovenste geleding aan elke zijde een galmgat met deelzuiltje. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van F. Hemony, 1647, diam. 97 cm en een moderne klok. De klok, van G. Schimmel (J. Knuise), 1700, diam. 39,9 cm., afkomstig uit deze toren, hangt thans in de Gereformeerde Kerk te IJsselmuiden.

In de media

Bron RTVoost: Voor de restauratie van de toren van de Nederlands Hervormde Kerk in IJsselmuiden wil het college van de gemeente Kampen 164.000 euro beschikbaar stellen. Het herstelwerk moet in juli 2010 zijn afgerond. Het zachte metselwerk van de oude toren is verweerd. De toren van de Dorpskerk is vermoedelijk rond 1200 gebouwd. Het voegwerk en de slechte tufstenen worden verwijderd. De markante toren staat momenteel in de steigers.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

  • Op zoek naar meer afbeeldingen interieur.