Handelingen

IJzendijke, Koninginnestraat 7 - Maria Hemelvaart (1951 - 2017)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Hemelvaart
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Sluis
Plaats: IJzendijke
Adres: Koninginnestraat 7
Postcode: 4515CH
Inventarisatienummer: 06910
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Lint. J. de
Huidige bestemming: buiten gebruik (2017)
Monument status: geen

Geschiedenis

Charmante neoromaanse wederopbouwkerk met toren. Gebouwd in plaats van de in 1944 door oorlogsgeweld vernielde voorganger.

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Tot de inventaris behoort een elektronisch imitatie-orgel.

  • Kerk is gesloten op zondag 29 januari 2017.

In de media

  • Uit Omroep Zeeland, 18 maart 2015

Toekomst Rooms-Katholieke Kerk in IJzendijke onzeker

IJZENDIJKE - De toekomst van de Rooms-Katholieke kerk in IJzendijke staat op losse schroeven. Door een terugloop in kerkgangers zal de kerk uiteindelijk haar deuren moeten sluiten, zegt Marnix van Damme van de Heilige Andreasparochie.

Drastische terugloop

"Er is een drastische terugloop van het aantal kerkgangers", zegt Van Damme. Bij de twee diensten in de maand zitten er nog zo'n 30 of 40 mensen. Daardoor zijn de kosten te groot om het onderhoud van de kerk te kunnen betalen.

Toekomst Samen met de dorpsraad, de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en ambtenaren van de gemeente Sluis onderzoekt de parochie woensdagavond de toekomst van de kerk. "De kerk verkopen is de kant die we op willen," zegt Van Damme.

Overname of verhuur "Maar dan moeten er wel gegadigden zijn die de kerk willen overnemen." Ook opties om de kerk te verhuren worden onderzocht. Gedacht wordt aan kinderopvang of kantoorruimte.

Protestantse kerk De diensten van de kerk zouden na sluiting gehouden worden in een Protestantse kerk in IJzendijke. "Onze parochianen willen liever binnen hun eigen dorp naar een andere kerk, dan naar een Rooms-Katholieke kerk in een ander dorp", zegt Van Damme.

  • Uit PZC, d.d. 26 januari 2017

Voor de laatste keer keer is er zondag een dienst in de rooms-katholieke kerk van IJzendijke. Daarna sluit het kerkgebouw definitief en worden de diensten vanaf zondag 12 februari gehouden in de Mauritskerk."We zijn natuurlijk niet blij met het sluiten van de kerk maar wél dat we kunnen blijven vieren in IJzendijke, zegt Guus Langeraert, bestuurslid van de Andreasparochie. "Alles is in bijzonder goede harmonie gegaan met het bestuur van de Mauritskerk en de PKN-kerk." De PKN-kerk en rooms-katholieke kerk houden er voortaan om de week een dienst. De kerk aan de Koninginnestraat wordt waarschijnlijk te koop gezet en wordt na de viering officieel 'aan de eredienst onttrokken', door pastoors Wiel Wiertz en Alexandra de Krijger. "Dat houdt in dat we attributen die van belang zijn, naar buiten dragen", legt pastoor Wiel Wiertz uit. Zoals de paaskaars en het evangelieboek

Afbeeldingen