Handelingen

IJzendoorn, Dorpsstraat 30 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente IJzendoorn
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: IJzendoorn
Adres: Dorpsstraat 30
Postcode: 4053HN
Sonneveld-index: 12468
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 14280(Kerk)
14281(Toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. De Hervormde Kerk in IJzendoorn is een van de oudste gebouwen van het dorp. De bouw begon kort na 1384 en de kerk werd in de loop der eeuwen meerdere keren verbouwd en gerestaureerd. De kerk is eenbeukig en heeft een gotisch uiterlijk. Het schip en het koor zijn overdekt met houten tongewelven. De toren is een laatgotisch bouwwerk, waarvan de geledingen versierd worden door spitsboognissen. De kerk heeft een aantal bijzondere elementen, waaronder een preekstoel uit het tweede kwart van de 17e eeuw en een herenbank met overhuiving en gesneden alliantiewapen uit de 18e eeuw.

Wetenswaardigheden

  • De Hervormde Kerk is 25 meter lang, 10 meter breed en 10 meter hoog.
  • De kerktoren is 25 meter hoog.
  • De kerk heeft 200 zitplaatsen.
  • De kerk is gebouwd in baksteen.
  • De kerk heeft een aantal bijzondere elementen, waaronder een preekstoel uit het tweede kwart van de 17e eeuw en een herenbank met overhuiving en gesneden alliantiewapen uit de 18e eeuw.


  • 2023 - De vleermuizen zijn eruit, dus kan het renovatiewerk aan de IJzendoornse kerktoren beginnen

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde kerk. Eenbeukig gotische dorpskerk, waarvan de bouw begon kort na 1384. Het schip en het hogere koor beide overdekt door houten tongewelven; waarvan dat over het schip dagtekent van de restauratie en oorlogsbeschadiging in 1944-'45. Inventaris: een preekstoel, tweede kwart 17de eeuw, waaraan koperen lezenaar en een herenbank met overhuiving en gesneden alliantiewapen, 18de eeuw.

Plattegrond

Toren

Laatgotisch bouwwerk, waarvan de geledingen versierd worden door spitsboognissen. Tegen de zuidzijde een traptoren. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1527, diam. 77,5 cm.* (Het oude torenuurwerk staat waarschijnlijk in de kerk opgesteld (RDMZ).

Huidig orgel

Sinds 2012 maakt men gebruik van een elektronisch Monarke orgel.

Voormalig Flentrop orgel

Het orgel is in 1976 gebouwd door de firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam). Aanvankelijk deed het dienst als tijdelijk orgel in de Grote- of St. Gudulakerk te Lochem. In 1978 plaatst Flentrop het in de kerk van IJzendoorn. Het orgel is in 2012 verkocht, en staat tegenwoordig in de Ursulinenkapel te Tilburg.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur