Handelingen

Indoornik, Campmanplein 10 - Johannes de Doper

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Overbetuwe
Plaats: Indoornik
Adres: Campmanplein 10
Postcode: 6668AJ
Inventarisatienummer: 11728
Jaar ingebruikname: 1949
Architect: Nijsten, E.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Wederopbouwkerk zonder toren in neoromaanse stijl. Stalen klokkentoren naast kerk anno 1999.

  • 2017 Vanaf september 2017 alleen nog maar een maandelijkse gebedsdienst. Geen eucharistievieringen meer.

Orgel

Het orgel is oorspronkelijk gebouwd door H. Winkels ca. 1910. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het orgel beschadigd. Firma J.J. Elberste heeft het orgel in 1950 hersteld en in de nieuwe kerk geplaatst.

In de media

  • Uit De Betuwe 4 februari 2014

INDOORNIK/RANDWIJK - De R.K. kerk Johannes de Doper in Indoornik viert op zondag 9 februari het heuglijke feit dat die 65 jaar geleden in gebruik werd genomen. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zowel kerk als pastorie geheel verwoest. Toenmalig pastoor Campman nam het initiatief voor de bouw van een nieuwe kerk”, zegt Henk Berns, namens de organisatie. “De eerste steen werd in het voorjaar van 1948 gelegd door pastoor C. Spaans. Hij was de pastoor van Montfoort, de parochie die de parochie van Indoornik had geadopteerd om te helpen met de wederopbouw. De kerk werd op 6 februari 1949 ingezegend door pastoor W. Mulder, die pastoor van Bemmel en tevens Deken van het Dekenaat was. Op 6 februari dit jaar is dat dus 65 jaar geleden. Ondanks de onzekerheid over de toekomst van deze kerk is de mening van de pastoraatsgroep en locatieraad dat dit toch reden is voor een feest.”

  • Uit De Gelderlander, 23 november 2016

Het katholieke kerkje van het Randwijkse buurtschap Indoornik houdt na volgend jaar zomer geen reguliere weekenddiensten meer. Wel blijft de kerk te gebruiken voor huwelijken en uitvaarten. De Johannes de Doperkerk is de eerste kerk binnen de Benedictusparochie – actief in Overbetuwe en Lent – die de wekelijkse of tweewekelijkse eucharistieviering ziet verdwijnen. De kerkgangers kunnen daar vrede mee hebben: vanuit de Indoornikse kerk bestond de minste weerstand tegen de kerksluitingsplannen. Bij de Johannes de Doperkerk behoren formeel de katholieken uit Randwijk en Zetten, dorpen die juist bekend staan om de overwegend protestantse gemeenschappen. Reden om Indoornik nu van de reguliere kerkdienstkalender te halen, is het dalend aantal vrijwilligers: dat komt onder een kritische grens. Ook zijn er zorgen over de financiën. Wie wil trouwen of begraven wil worden vanuit de Indoornikse kerk, kan dat nog wel. Ook zal de traditionele Allerzielenviering op 2 november – waarbij alle doden worden herdacht – in stand worden gehouden.

  • Uit De Gelderlander, 3 september 2017

Met een laatste ‘Amen’ van pastoor Peters werd deze zondagmorgen de laatste eucharistieviering in de Johannes de Doperkerk in Indoornik afgesloten. De kerk in het dorp is de eerste kerk binnen de Sint Benedictusparochie die vanwege teruglopend kerkbezoek en te weinig vrijwilligers wordt gesloten. Het gebouw is van na de Tweede Wereldoorlog, omdat zowel de kerk als de pastorie in 1944 geheel is verwoest. Toenmalig pastoor Campman nam het initiatief voor de bouw van een nieuwe kerk. De eerste steen werd in het voorjaar van 1948 gelegd door pastoor C. Spaans. Hij was de pastoor van Montfoort, de gemeenschap die de Indoornikse parochie had geadopteerd om te helpen met de wederopbouw. De kerk werd op 6 februari 1949 ingezegend door pastoor W. Mulder, die pastoor van Bemmel en deken van het dekenaat was waar Indoornik onder viel. De kerk in Indoornik blijft wel in gebruik voor een maandelijkse gebedsdienst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur