Handelingen

Jubbega, Kerklaan 3 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Protestantse gemeente Jubbega - Schurega - Hoornsterzwaag
Provincie: Friesland
Gemeente: Heerenveen
Plaats: Jubbega
Adres: Kerklaan 3
Postcode: 8411ZG
Inventarisatienummer: 09161
Jaar ingebruikname: 1715
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21179

Geschiedenis

In 1570 besloten de twee parochies Jubbega en Schurega om samen een kerk te bouwen op de huidige plek van het kerkje van Schurega. De kerk werd in 1579 opgeleverd. Omstreeks 1700 raakte de kerk in Schurega in verval en er werd in 1715 een nieuwe kerk op ongeveer dezelfde plek gebouwd met steun van grietman Martinus van Scheltinga. Deze kerk staat er nog altijd. Vroeger lag de kerk temidden van Saskische boerderijen. Deze bedrijven zijn in de loop der tijd verhuisd naar de Schoterlandseweg. Aan het eind van de 20ste eeuw kwam de kerk in handen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Deze heeft de restauratie in 1995/1996 ter hand genomen. Het eenvoudige dorpskerkje biedt plaats aan allerlei culturele activiteiten. Daarnaast vinden er regelmatig huwelijksvoltrekkingen plaats.

Bouwstijl: Zaalkerkje, dat uitmunt in evenwichtige verhoudingen.

Restauratie: 1995/1996.

Exterieur: Een gedenksteen in de westgevel tonen de wapens van de familie Scheltinga. In 1910 stond er naast de kerk een klokkenstoel, doch deze is verdwenen. Daarvoor in de plaats is er een dakruiter aangebracht op de westgevel, met een slanke spits.

Interieur: Een preekstoel met op het ruggenschot een uitgesneden windmolen. Deze is mogelijk ouder dan 1715.

In het kerkje van Jubbega-Schurega is zondag 21 maart 2010 een gebrandschilderd raam onthuld met een afbeelding van een molen. Het raam is een geschenk van de kinderen van de in 2006 overleden Johan Molenaar. Hij was ruim twintig jaar secretaris van de Plaatselijke Commissie die het kerkje in Schurega voor de Stichting Alde Fryske Tsjerken beheert. Het raam is vervaardigd door glasmaker Karel van der Wal uit Bakhuizen.

Klok

De luidklok komt uit de inmiddels gesloopte klokkenstoel van 1722.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Eenvoudig kerkje uit 1715, blijkens stichtingssteen. In de kerk 18e eeuwse preekstoel.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Johannus orgel, type Opus 15N. Er heeft tijdelijk ook een klein salon orgel gestaan in de kerk, tijdens de restauratie van de Hervormde kerk te Ter Idzard. Nadat de restauratie was afgerond, is het orgel weer overgeplaatst naar de kerk in Ter Idzard.

Externe Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur