Handelingen

Katwijk aan Zee, Piet Heinplein 7 - Triumfatorkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Triumfatorkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Katwijk
Plaats: Katwijk aan Zee
Adres: Piet Heinplein 7
Postcode: 2224SW
Inventarisatienummer: 20622
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Verschoor en Bier
Huidige bestemming: Hersteld Hervormde Kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Opgericht in 1964 als Gereformeerde kerk. Later PKN. Moderne kerk met toren.

Vanaf 2011 in gebruik door de Hersteld Hervormde Gemeente. Het kerkgebouw heeft de naam Triumfatorkerk behouden.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 augustus 2010.

De gereformeerde kerk in Katwijk wil een van haar twee kerkgebouwen, de Vredeskerk of de Triumfatorkerk, afstoten. Het ledental van de gemeente neemt af en de kosten voor het in stand houden van twee kerkgebouwen zijn hoog.

Tot voor kort leek het erop dat de Vredeskerk, aan de Baljuwstraat, zou worden afgestoten. De algemene kerkenraad (AK) had voorgesteld deze te verkopen en de opbrengst te bestemmen voor onder andere het opknappen en verbouwen van de Triumfatorkerk en bijbehorende zalen. Recent bleek echter dat hiervoor onvoldoende draagvlak onder de leden bestaat.

„De Vredeskerk, in het historische centrum van Katwijk, is de oorspronkelijke kerk van onze gemeente”, zegt J. Plokker, preses van de AK, in een toelichting. „Voor nogal wat leden ligt het daarom emotioneel moeilijk om deze kerk af te stoten.”

De AK bezint zich op dit ogenblik op de ontstane situatie. „Enerzijds is een grote groep voor het behoud van de Triumfatorkerk, die in de jaren ’60 is gebouwd, omdat dit vanuit het oogpunt van functionaliteit de meest voor de hand liggende keuze is. In de Triumfatorkerk, aan de Piet Heinlaan, is bijvoorbeeld bijna alles gelijkvloers. Als alternatief werken we nu een tweede voorstel uit, waarin de Triumfatorkerk wordt verkocht en de Vredeskerk behouden blijft.” Geprobeerd wordt een en ander nog voor het einde van dit kalenderjaar aan de leden te presenteren. „Vervolgens kunnen de leden een voorkeur aangeven, waarna de AK een besluit zal nemen.”

In de Katwijkse politiek wordt momenteel fel gedebatteerd over de vraag of de Vredeskerk wel of geen monument is. In het uit 1905 daterende bedehuis bevindt zich een Bätzorgel (1765).

Uit Reformatorisch Dagblad, 21 december 2010.

De gereformeerde kerk in Katwijk aan Zee verkoopt de Triumfatorkerk aan de hersteld hervormde gemeente in Katwijk. Dat heeft het gereformeerde kerkbestuur onlangs besloten.

„Die keuze is mede ingegeven door het besluit van het college van burgemeester en wethouders om de Vredeskerk toch als gemeentelijk monument aan te wijzen”, aldus De Rijnsburger.

Voor de gereformeerden is dit een tegenvaller. Zij wilden liever de Vredeskerk verkopen en de Triumfatorkerk behouden.

De hersteld hervormde gemeente moet nog een definitief besluit nemen over de aankoop van de Triumfatorkerk aan de Piet Heinlaan, maar het ziet ernaar uit dat dit wel gaat gebeuren. De gemeente komt nu al vijf jaar samen in sporthal Cleijn Duin. Deze zaal moet voor elke kerkdienst worden ingericht.

Wanneer de verhuizing kan plaatsvinden is nog onduidelijk, omdat eerst de Vredeskerk nog moet worden verbouwd. Sinds 2011 behoort de kerk toe aan Hersteld Hervormd.

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 december 2013.

De hersteld hervormde gemeente (hhg) in Katwijk aan Zee start binnen enkele weken met de verbouwing van de aangekochte Triumfatorkerk. De hhg, die uit twee wijkgemeenten bestaat, kerkt nu in een sporthal. De gemeente is al jaren op zoek naar een andere onderkomen. Vanaf 2009 kwam er schot in de zaak, zo deelt A. Zwaan, voorzitter van de centrale kerkvoogdij, mee. Toen wilden de gereformeerden een van hun twee kerken, de Triumfatorkerk of de Vredeskerk, wegens teruglopend kerkbezoek verkopen. In 2011 kocht de hersteld hervormde gemeente de Triumfatorkerk voor meer dan 2,5 miljoen euro. In april dit jaar hielden de gereformeerden er hun laatste dienst. De kerk, die nu maximaal 550 zitplaatsen telt, wordt met een vleugel uitgebreid tot 1000 zitplaatsen. Daarnaast komen er twee grote zalen die in vier ruimten verdeeld kunnen worden. De kosten van de verbouwing bedragen ongeveer 3 miljoen euro. Zwaan hoopt dat de gemeente met Kerst 2014 in de Triumfatorkerk kan kerken.

Orgel

Het orgel is in 1965 als opus 609 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen). Adviseur is de organist van de Nieuwe Kerk in Den Haag, Gerard Akkerhuis. In 1993 reinigt de firma Louis J. Kramer (Boskoop) het en breidt de dispositie met een register uit.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Quintadeen 16’ - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Spitsgamba 8’ - Octaaf 4' - Koppelfluit 4' - Quint 2⅔’ (1993) - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 5-6 sterk - Trompet 8' - Tremulant.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Prestant 4' - Blokfluit 4' - Gemshoorn 2’ - Nasard 1⅓' - Sesquialter 2⅔’ 2 sterk, vanaf g - Scherp 4 sterk - Kromhoorn 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Gedekt 8’ - Octaaf 4' - Ruispijp 4 sterk - Bazuin 16' - Trompet 8’ - Schalmei 4’.
  • Koppelingen: Rugwerk aan Pedaal - Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen