Handelingen

Katwijk aan Zee, Stadhoudersdreef 1 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Katwijk
Plaats: Katwijk aan Zee
Adres: Stadhoudersdreef 1
Postcode:
ID nummer: 18516
Jaar ingebruikname: 2005
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status:


Geschiedenis

In sporthal Cleijn Duin, sinds 2005


In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 25 september 2008.

In Katwijk zijn, volgens de PKN, ongeveer 1400 leden van de hervormde gemeente overgegaan naar de hersteld hervormde gemeente. Dit getal is overigens een schatting omdat de ledenbestanden van de hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente in Katwijk niet zijn ontvlochten.

Door de hervormde gemeente worden twee pastorieën „om niet” overgedragen, zo meldt de PKN in een persbericht. „Ook ontvangt de hersteld hervormde gemeente een aanzienlijk bedrag aan kerkrentmeesterlijk vermogen, plus een kleiner diaconaal vermogensbestanddeel.” De hervormde gemeente heeft in de kerkbode van Katwijk al gepubliceerd dat er een bedrag van 800.000 euro kerkrentmeesterlijk vermogen worden overgedragen.

In de pastorieen die nu in eigendom worden overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente, wonen de hersteld hervormde predikanten ds. W. van Vlastuin en ds. A. Vlietstra. In oktober 2006 sprak de rechter in een door de hervormde gemeente aangespannen kort geding uit dat de hervormde gemeente ds. Van Vlastuin niet uit de pastorie aan de Boulevard 103 mocht zetten. Volgens de rechter had de predikant recht op huurbescherming.

Volgens de PKN is het niet mogelijk een kerkgebouw aan de hersteld hervormde gemeente over te dragen omdat de hervormde gemeente alle kerkgebouwen nodig heeft voor haar tien wijkgemeenten.

Uit Reformatorisch Dagblad, 21 december 2010.

De gereformeerde kerk in Katwijk aan Zee verkoopt de Triumfatorkerk aan de hersteld hervormde gemeente in Katwijk. Dat heeft het gereformeerde kerkbestuur onlangs besloten.

„Die keuze is mede ingegeven door het besluit van het college van burgemeester en wethouders om de Vredeskerk toch als gemeentelijk monument aan te wijzen”, aldus De Rijnsburger.

Voor de gereformeerden is dit een tegenvaller. Zij wilden liever de Vredeskerk verkopen en de Triumfatorkerk behouden.

De hersteld hervormde gemeente moet nog een definitief besluit nemen over de aankoop van de Triumfatorkerk aan de Piet Heinlaan, maar het ziet ernaar uit dat dit wel gaat gebeuren. De gemeente komt nu al vijf jaar samen in sporthal Cleijn Duin. Deze zaal moet voor elke kerkdienst worden ingericht.

Wanneer de verhuizing kan plaatsvinden is nog onduidelijk, omdat eerst de Vredeskerk nog moet worden verbouwd.