Handelingen

Katwijk aan den Rijn, Kerklaan 12 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Katwijk aan den Rijn
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Katwijk
Plaats: Katwijk aan de Rijn
Adres: Kerklaan 12
Postcode: 2223AN
Inventarisatienummer: 02389
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 23517


Geschiedenis

Historische kerk met toren. De Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn werd gesticht in de 13e eeuw (1231).

Het is een van de oudste kerken in de omgeving van Katwijk. Oorspronkelijk gewijd aan St. Johannes de Doper.

In de 13e eeuw werd er een kapel gebouwd, die toebehoorde aan een leprozerie, een verpleegtehuis voor melaatsen. Het was de eerste kerk in Katwijk. Het was oorspronkelijk een katholieke kerk, maar is thans een protestantse kerk. De bouwstijl is in de loop der eeuwen flink veranderd en uitgebreid. Het hoofdkoor, toren en middenbeuk zijn de oudste delen van de kerk. De consistorie is er later tegenaan gebouwd. De huidige hoofdingang behoort tot het jongste gedeelte. In de periode 1974-1977 is de dorpskerk volledig gerestaureerd. De toren is eigendom van de gemeente Katwijk. De kerk is gebouwd op een oude strandwal. Deze ondergrond is er waarschijnlijk de reden van dat de kerk niet in het midden van het vroegere dorp is gebouwd (bron:Wikipedia)

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. Kerk. Schip met drie beuken van gelijke hoogte en doopkapel tegen de Z.zijde der toren. Toren, hoofdkoor en westgevel van de middenbeuk behoren tot de oudste delen van de kerk en dateren van omstreeks 1300. Het schip dateert in hoofdzaak uit het midden van de 15e eeuw en het rechtgesloten noorderzijkoor evenals de sacristie dateren uit omstreeks 1500. De toren is aan de westzijde voorzien van twee korte steunberen. De gevels zijn vlak met uitzondering van het bovenste deel, waar de galmgaten in verdiepte vlakken liggen, die omsloten worden door hoeklisenen en rondboogfriezen. Achtzijdige met leien beklede spits, omgeven door een omgang met houten balustrade.

Koor rechthoekig gesloten waarin v. Liere monument door H. Verhulst (1663). Oorspronkelijk eenklaviersorgel, in 1765 gemaakt door P. van Assendelft. In 1887 uitgebreid met een Bovenwerk door J. van Gelder. Bij restauratie in 1977 bleef de uitbreiding van 1887 gehandhaafd. In de doopkapel een laatgotische lichtkroon.

Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van G. Bakker, 1786, diam. 60 cm en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1603, later voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

Het in 1765 gebouwde Pieter Assendelft-orgel in de PKN (vmNH) Dorpskerk is gerestaureerd en 14 december 2007 weer in gebruik genomen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur