Handelingen

Kesteren, Kerkstraat 2 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: Kesteren
Adres: Kerkstraat 2
Postcode: 4041XB
Inventarisatienummer: 11742
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: Baron van Asbeck, J.B.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 14274{Klok)
23651(Toren)
23652(Inventaris)

Geschiedenis

Nieuwe kerk, de oude kerk is door oorlogshandelingen vernield. De historische toren bleef behouden. Eiken preekstoel, tweede kwart 17de eeuw met koperen lezenaar en doopbekkenarm; een 17e-eeuwse kaarsenkroon en enkele 17de-eeuwse zerken.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Inventaris

De Hervormde Kerk vanwege een eikehouten preekstoel, tweede kwart 17e eeuw met koperen lezenaar en doopbekkenarm; een 17e-eeuwse kaarsenkroon en enkele 17e-eeuwse zerken.

Toren

Toren der Herv. Kerk. Na oorlogsschade gerestaureerde toren, waarschijnlijk 14e eeuw, waarvan de klokkeverdieping bakstenen lisenen en gekoppelde galmgaten binnen spitsboognissen bezit. Slanke, ingesnoerde naaldspits. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van Wilhelmus, 1444, diam. 114 cm. en een moderne klok.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 oktober 2009.

De Historische Kring Kesteren en Omstreken (HKK&O) heeft het gehele kerkarchief van de hervormde gemeente van Kesteren getranscribeerd. De HKK&O zal het archief, waar jaren aan is gewerkt, vrijdag aan het kerkbestuur overhandigen. Het raadplegen en ont­cijferen van teksten die voor de meeste mensen onleesbaar zijn, behoort nu tot het verleden. Bovendien worden de vaak broze archiefstukken gespaard.

Het archief begint in 1620, met een lidmatenregister. In de loop der jaren zijn er doopboeken, een trouwboek, een begraafregister, rekeningen en notulen van de kerkenraad en diaconie bij gekomen. De HKK&O heeft indexen in elk deel van de transcripties opgenomen, wat het zoeken vergemakkelijkt.

De overhandiging van het kerk­archief vindt vrijdag plaats in het verenigingsgebouw van de hervormde gemeente. Na een korte inleiding geven de transcribenten, Anton en Dick Spies, een presentatie over onder andere de opbouw van het kerkarchief en het transcriberen.

Orgel

Het orgel is in 1976 gebouwd door de firma E. Verschueren te Tongeren (België), met gebruikmaking van een neogotisch orgelfront uit 1862, afkomstig uit de begin jaren 1970 gesloopte R.K. kerk St. Roch te Brussel , in buurt Noordstation. en gemaakt door de firma Merklin & Schütze. Om het front voor de kerk van Kesteren geschikt te maken, werd het enigszins ingekort. Daardoor verviel de oorspronkelijke deling van de middentoren. In 1999 restaureert de firma W.N. de Jongh (Lisse) het orgel van Kesteren en wijzigt de dispositie.

Dispositie:

  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Speelfluit 4' (1999) - Nasard 2⅔' (1999) - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Gedekt 8' - Spitsgamba 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk - Kromhoorn 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' (C-f gecomb. met Subbas) - Octaaf 4' - Fagot 16' - Trompet 8'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Toonhoogte: a1 = 436 Hz. Winddruk: 83 mm. WK (manualen), 88 mm. WK (pedaal).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur