Handelingen

Lathum, Kerkstraat 8 - O.L.Vrouwe

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L.Vrouwe
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Lathum - Giesbeek
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zevenaar
Plaats: Lathum
Adres: Kerkstraat 8
Postcode: 6988AG
Sonneveld-index: 11767
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 8149


Geschiedenis

De huidige zaalkerk te Lathum is ontstaan uit de kapel, die in de 14de eeuw is gebouwd door de bannerheren van Bahr. De grootte van de kapel valt af te lezen aan de naad in de noord- en zuidmuur. Toen in 1495 de kapel tot kerspelkerk van Bahr en Lathum verheven werd, ontstonden er direct bouwactiviteiten om de kapel te verlengen met een schip. Dit is duidelijk waar te nemen, omdat het schip een ander formaat stenen heeft. Bij de sprong met de toren eindigde het schip met een topgevel. Dit is nog waar te nemen in het interieur van de toren. De toren is pas in de 16de eeuw gebouwd en als het ware over de topgevel van het schip heen gezet. Bij het kerkdak kan men door de galmgaten nog een boog zien, die de spits ondersteunde. Bij het bouwen van de toren is ook de ingang gewijzigd. Boven de huidige ingang is een zandstenen plaat aangebracht, die herinnert aan de verwoesting van slot Bahr. Het torenportaal wordt overwelfd door een Nederrijns netgewelf. In de tweede helft van de 19de eeuw is het interieur van de kerk grondig veranderd. De oorspronkelijke eikenhouten kap werd aan het oog onttrokken, waardoor een kerkzaal ontstond. Waarschijnlijk is ook in deze tijd de galerij geplaatst. De preekstoel heeft een fraaie messing bekkenhouder met doopschaal en een messing lezenaar daterend uit de 17de eeuw. Beide zijn voorzien van de alliantiewapens van de geslachten van Westerholt en van Renesse van Elderen. In 1973 is een nieuwe plavuizenvloer en elektrische vloerverwarming aangebracht. In 2005 is het kerkinterieur grondig gerestaureerd. De kerkbanken zijn vervangen door stoelen om zodoende mede te kunnen beantwoorden aan de multifunctionaliteit van de kerk. De kerk werd door schrijver Jan Siebelink in zijn roman "Knielen op een bed violen" uit 2005 beschreven als "de blauwe klokkentoren"

Sinds begin van deze eeuw organiseert de VvLK (Vrienden van de Lathumse Kerk) culturele bijeenkomsten en uitvoeringen. Met de opbrengsten hiervan ondersteunen zij het onderhoud van de kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk (O.L. Vrouwe). Eenbeukige, onoverwelfde gotische kerk (XV) met ouder driezijdig gesloten koor en een eenvoudige westtoren (XV) met ingesnoerde naaldspits. Over de benedenruimte van de toren een netgewelf. Inventaris: Koperen lezenaar en doopbekkenhouder (midden XVIII), doopbekken 1702. Zeldzaam eenklaviers kabinetorgel van P. Kehrman uit 1737. Klokkenstoel met klok van H. Meurs, 1608, diam. 80 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, later voorzien van elektrische opwinding.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 26 mei 2006.

Het interieur van de hervormde kerk van het Gelderse Lathum, bij Velp, is gerestaureerd. De vijf eeuwen oude kerk is een rijksmonument. Ook de entreehal, de toren en het buitenwerk zijn dringend aan herstel toe. Daarvoor wordt echter geen subsidie beschikbaar gesteld. Op 19 mei 2006 is de 16de eeuwse kerk weer in gebruik genomen.(56-06)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur