Handelingen

Leerdam, Meent 61 - H. Maria Onbevlekt Ontvangen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Heilige Maria Onbevlekt Ontvangen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Vijfheerenlanden
Plaats: Leerdam
Adres: Meent 61
Postcode: 4141AA
Inventarisatienummer: 02483
Jaar ingebruikname: 1930
Architect: Bellot, Dom. P.; Leur, H.C. van de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: beeldbepalend pand

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke kerk met toren, in expressionistische baksteenarchitectuur volgens de school van Dom. P. Bellot OSB. Deze kerk verving een kleinere parochiekerk, elders in de binnenstad, die te klein geworden was. De kerk geldt als een belangrijk werk in het oeuvre van Dom. P. Bellot en H.C. van de Leur.

In 1930 gebouwd in de achtertuin van een woonhuis, in verband met een schenking. Het betreffende woonhuis vormt de pastorie en is middels een gang aan de achterzijde van de kerk verbonden. De klokkentoren is gebouwd boven deze gang en bevindt zich dus aan de achterzijde van de kerk.

Driebeukig schip met aan weerszijden drie topgevels, de vierde topgevel is uitgevoerd als transept. Het priesterkoor en de nevenruimtes zijn onder één wolfskap gedekt. Dakpannen met mozaïekpatroon. Uitgebouwde ingangspartij aan de westzijde, waar een pleintje is gemaakt.

Dit kerkgebouw en de pastorie ernaast zijn door de Gemeente Leerdam aangewezen als beeldbepalende panden. Deze Gemeente heeft (nog) geen Gemeentelijke monumenten.

Interieur

Geheel schoon metselwerk met gekleurde lambrisering van tegelwerk rondom op ongeveer 3 meter hoogte. Baksteen paraboolbogen die het schip overwelven, daartussen is het dakbeschot in het zicht gelaten. Bij de transepten een trasmetselwerk tussen de pilaren. Gemetselde preekstoel en communiebanken. In steen vijfzijdig overwelfd priesterkoor waarvan het grondvlak vierkant is. Geen sluitsteen, maar een open ring waarin via een dakkapel aan de oostzijde daglicht op het celebratiealtaar kan schijnen.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma K.B. Blank in 1974.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur