Handelingen

Leerdam, Nieuwstraat 83 - Sealthiël

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sealthiël
Genootschap: Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Utrecht
Gemeente: Vijfheerenlanden
Plaats: Leerdam
Adres: Nieuwstraat 83
Postcode: 4141CA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1927
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Afgescheiden Gemeente. Uitbreiding in 1996.

In de media

  • digibron.nl. Gepubliceerd op: 1 juni 2012

LEERDAM – De gereformeerde gemeente in Nederland te Leerdam (ggiN) wil verhuizen van de Nieuwstraat in het centrum van Leerdam naar de Molenlaan in wijk Noord. Dat heeft het college van B&W van Leerdam gisteren bekendgemaakt. De Leerdamse ggiN wil aan de Molenlaan een kerk, een parkeerterrein en maximaal twee bij de kerk horende woningen (een pastorie en kosterswoning) realiseren op het 5000 vierkante meter grote perceel aan de Molenlaan. De gemeente heeft een bod van de ggiN op het perceel geaccepteerd. Op het terrein staat nu nog een ongebruikt schoolgebouw van het Heerenlanden College.

Begin 2012 heeft de kerkenraad van de gereformeerde gemeente in Nederland in Leerdam interesse getoond in dit perceel. Hierna zijn er gesprekken gevoerd die hebben geleid tot een formeel bod door de ggiN. Hoewel de gemeente op dit moment nog niet concreet kan aangeven hoe de locatie ingericht gaat worden, zijn directbetrokkenen zoals omwonenden, de wijkraad Noord en de gemeenteraad direct van de plannen op de hoogte gesteld. „Dit doen we in een vroeg stadium.” Het kerkverband kan op zijn vroegst na de zomer aan de slag met het maken van bouwplannen. Volgens scriba W. H. Heenck is het kerkgenootschap sinds de start in 1942 gevestigd in gebouw Sealthiël in de Nieuwstraat. „De belangrijkste reden om naar een andere locatie uit te wijken, is het dreigende zitplaatsentekort. Bovendien wordt parkeren –zeker bij doordeweekse diensten– in het centrum steeds lastiger.” Omdat de kerk geheel is ingebouwd, bleek nieuwbouw algauw de enige optie. „De situatie is nog niet urgent. Omdat de bouw van een kerk vaak tien tot vijftien jaar duurt, zijn we in 2010 voorzichtig begonnen om naar een andere locatie te zoeken. Afgelopen najaar kwam de bouw door de contacten met de gemeente in een stroomversnelling. Het gaat veel sneller dan we ooit hadden durven hopen.” Heenck is enthousiast over de nieuwe locatie. „Veel ruimte, met de mogelijkheid tot parkeren op eigen terrein en voldoende uitvalswegen.” De scriba kan nog weinig zeggen over de grootte, de vorm van het gebouw en de kosten van de nieuwe kerk. „Het gaat zo snel. De mogelijkheid bestaat dat er binnen een paar jaar al een nieuwe kerk staat.” Volgens Heenck verloopt het overleg met de gemeente „buitengewoon prettig.”

De huidige kerk telt circa 625 plaatsen. De ggiN telt ongeveer 660 leden en doopleden. De kerkenraad overweegt nu een kerkgebouw met ongeveer 700 zitplaatsen en wellicht de mogelijkheid tot latere uitbreiding.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Allen orgel, type Quantum Renaissance, voorzien van een schijnfront.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur