Handelingen

Leiden, Steenschuur 19 - Lodewijkkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lodewijkkerk, vm. Kapel Sint Jacobsgasthuis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Leiden
Plaats: Leiden
Adres: Steenschuur 19
Postcode: 2311ES
Sonneveld-index: 02533
Jaar ingebruikname: 1538
Architect: Giudici, J. (1809; verbouwing)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 25594(toren); 25593 (kerk)

Geschiedenis

Buitengewoon interessant kerkgebouw met toren. Belangrijke verbouwingen in 1809 en in 1957. R.K. Kerk aan H. Lodewijk gewijd, oorspronkelijk kapel van het St. Jacobsgasthuis. In 1632 gedeelte van de Saaihal naar hier overgebracht. In 1762 bestemd tot Saaihal. In 1810 na een forse verbouwing in gebruik genomen als R.K. Kerk. Orgelfront in 1769 gemaakt door J.J.Mitterreither. b. Orgelkas van I.Reichner, in 1806 gemaakt voor de Remonstrantse Kerk te Den Haag en in 1864 overgeplaatst naar de R.K.kerk te Krommenie. In 1957 plaatste de firma Vermeulen deze kas in de Lodewijkkerk. In deze kas bevindt zich het instrument dat van 1769 tot 1957 achter het Mitterreither-front heeft gestaan. Het instrument bevat veel pijpwerk van ca 1700. De R.K. Lodewijkkerk aan het Steenschuur heeft een flinke restauratiebeurt gehad. De kerk is ook geheel geschilderd. Maar vooral het Mittereither-orgel is gerestaureerd. Dit orgel stond oorspronkelijk in de schuilkerk aan de Appelmarkt, bij de Nieuwe Rijn. Bij de buskruitontploffing in 1807 werd de lakenhal aan de Steenschuur in opdracht van koning Lodewijk Napoleon omgebouwd tot katholieke kerk. Vandaar de naam van de kerk. Toen de kerk klaar was verhuisde het orgel van de kerk aan de Appelmarkt naar de nieuwe Lodewijkkerk.

Omschrijvingen Rijksdienst

Sint Jacobstoren, spits afkomstig van de vroegere Raemtoren. Ontwerp van Pieter Anthonisz. Anno 1583. Spits 1588. Geplaatst in 1593 op de hal van de saainering, 1807 door buskruitramp geteisterd. 1938 gerestaureerd. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk en speelwerk, laat 16de eeuw.

R.K. Kerk aan H. Lodewijk gewijd, oorspronkelijk kapel van het Jacobsgasthuis. Voorheen St. Jacobsgasthuis, 1632 gedeelte van de Saaihal naar hier overgebracht, 1762 bestemd tot Saaihal, 1810 R.K. Kerk. a. Orgelfront in 1769 gemaakt door J.J.Mitterreither. b. Orgelkas van I.Reichner, in 1806 gemaakt voor de Remonstrantse Kerk te Den Haag en in 1864 overgeplaatst naar de R.K.kerk te Krommenie. In 1957 plaatste de firma Vermeulen deze kas in de Lodewijkskerk. In deze kas bevindt zich het instrument dat van 1769 tot 1957 achter het Mitterreither-front heeft gestaan. Het instrument bevat veel pijpwerk van ca 1700.

In de media

  • Uit Leidsch Dagblad', d.d. 25 oktober 2021

Een van de nieuwe klokken in de Lodewijkkerk wordt vernoemd naar de Leidse burgemeester Henri Lenferink. De bisschop van Rotterdam zegent zaterdag 30 oktober 2021 vijf nieuwe klokken in. Het carillon van de rooms-katholieke kerk aan het Steenschuur is de afgelopen maanden gerestaureerd. Ook is er een nieuw stokkenklavier in gebruik genomen, waardoor het beter bespeelbaar is. Het Leids Carillon Genootschap maakte zich ook sterk voor uitbreiding van het carillon, dat tot nu toe zeventien klokken telt. Onderzoek wees uit dat er nog plek was voor vijf nieuwe klokken. Met dank aan het bisdom Rotterdam en de Sint Franciscus Stichting kwam het benodigde geld op tafel. De vijf nieuwe klokken zijn gegoten door Koninklijke Eijsbouts in Asten. Ze worden de eerste weken van november opgehangen in de klokkentoren. Daaraan voorafgaand zegent bisschop Hans van den Hende op zaterdagmiddag 30 oktober de klokken in. Daarbij krijgen de klokken ook een naam. Zo wordt een van de klokken vernoemd naar Henri Lenferink, sinds 2003 burgemeester van Leiden en inmiddels de langst zittende burgemeester van Nederland. De andere klokken worden vernoemd naar Jan Dingjan (kerkbestuurder en vrijwilliger), Franciscus (de schenkende stichting), het Leids Carillon Genootschap (de initiatiefnemer) en de bisschop zelf

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur