Handelingen

Lopikerkapel, Lopikerweg Oost 176 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Lopikerkapel
Provincie: Utrecht
Gemeente: Lopik
Plaats: Lopikerkapel
Adres: Lopikerweg Oost 176
Postcode: 3412KG
Inventarisatienummer: 04133
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 26263


Geschiedenis

Historische dorpskerk met kleine toren.

Oorspronkelijk was er in het gebied tussen IJsselstein en Schoonhoven slechts één kerk, maar de vervoersmiddelen en de toestand van de wegen, in die dagen, maakten het voor de dorpelingen niet mogelijk om, met de gewenste regelmaat, naar de kerk te gaan. Daarom zijn er toen aan de beide uiteinden van het gebied kapellen gesticht. Aan de westkant gebeurde dit in Cabauw en aan de oostkant in Sevenhoven, het huidige Lopikerkapel. We vernemen voor het eerst omtrent het bestaan van de Lopiker-Capel in 1327, in verband met de vacature van de voorgangersplaats. Waarschijnlijk is de kapel in de eeuw daarvoor gesticht, de exacte datum hiervan is niet bekend. Het gebouw van de gemeente stond eerst op een andere plaats. Het huidige gebouw dateert uit het midden van de 15e eeuw.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. KERK. De kerk is een eenbeukig bakstenen gebouw (gepleisterd) met hoog koor. (XV). In 1832 is de kerk met behulp van de Staten van Utrecht aanzienlijk hersteld en in 1950 nogmaals geheel gerestaureerd. Inwendig preekstoel 18de eeuws, een koperen lezenaar, een koperen lichtkroon 17de eeuws. Het orgelfront is uit 1915. Op de westwand (houten scheiding van kerk en consistoriekamer) staan twee opschriften, te weten de Tien Geboden en de Twaalf Artikelen des geloofs, geschilderd in 1771 door P. Landzaat. Op een balkon onder het orgel twee teksten waartussen een wijzerplaat van het 19de eeuwse uurwerk. In de consistoriekamer een memoriebord plm 1621. Klokkenstoel met klok van G. Schimmel, 1682, diam. 56.5 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, circa 1927, elektrische opwinding.

Orgel

Het orgel wordt in 1968 gebouwd door de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht) met gebruikmaking van de kas van het vorige orgel, dat in 1915 door de firma A. Standaart (Rotterdam) geleverd wordt. In 1991 breidt de firma Hendriksen & Reitsma (Nunspeet) het instrument uit met een tweede manuaal. Dispositie:

  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quint 3' (1991) - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant (1991).
  • Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Viola 8' - Gedekte fluit 4' (1968) - Quintfluit 3' - Woudfluit 2' - Terts 1 3/5' - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' (C-f gecomb. met Subbas).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur