Handelingen

Losser, Gronausestraat 2 - O.L. Vrouw Geboorte

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Geboorte
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Losser
Plaats: Losser
Adres: Gronausestraat 2
Postcode: 7581CG
Inventarisatienummer: 10405
Jaar ingebruikname: 1903
Architect: Alfred Tepe (1840 - 1920)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke, mooie neogotische hallenkerk met kleine toren.

De huidige R.K. parochiekerk O.L. Vrouw Geboorte te Losser verrees ter vervanging van de nabijgelegen, vijftiende-eeuwse St. Martinuskerk, waarvan alleen de toren nog resteert. De kerk werd in 1903 ingezegend door de toenmalige aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Van de Wetering.

Het is een driebeukige neogotische hallenkerk ontworpen door W.V.A. Tepe, geïnspireerd op de Westfaalse gotiek. Het dak van het schip steekt iets boven dat van de zijbeuken uit maar de gewelven van de zijbeuken hebben dezelfde hoogte als die van het schip. Aan de noordzijde staat een ranke achthoekige toren, gedekt met een naaldspits. Naast deze toren een twee traveeën brede uitbouw/transept met daaronder de sacristie en op de etage de zangzolder met het orgel. De kerk is architectonisch verwant aan de eveneens door Tepe ontworpen, en ca. tien jaar eerder gebouwde, St. Jan de Doper in Arnhem en de O.L. Vrouw ten Hemelopneming aan de Biltstraat in Utrecht (gesloopt 1972). Genoemde kerkgebouwen grijpen eveneens terug op de laatgotische hallenkerken in Westfalen (Duitsland).

In de media

Uit Tubantia.nl 22 augustus 2014

De H. Maria Geboorte kerk in Losser wordt zondag weer in gebruik genomen. De afgelopen zeven maanden was de kerk dicht in verband met een ingrijpende opknapbeurt van het interieur. De kerk is van binnen helemaal opnieuw geschilderd. Daarbij zijn alle oude verflagen verwijderd. Ook zijn de gebrandschilderde ramen schoongemaakt. Om de klus goed en veilig te kunnen doen is de kerk vanaf januari dicht geweest. De parochianen moesten uitwijken naar de naburige St. Martinuskerk. De officiële heropening is eind september.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur