Handelingen

Maartensdijk, Dorpsweg 38 - Maarten

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maartenskerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk / PKN Hervormd
Provincie: Utrecht
Gemeente: De Bilt
Plaats: Maartensdijk
Adres: Dorpsweg 38
Postcode: 3738CE
Sonneveld-index: 04160
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 26494

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. Laatgotisch kerkgebouw, toren eenbeukig schip met smalle dwarskapellen en koor; koor oudste deel der kerk, 15de eeuw. Toren omstreeks 1500, schip 16de eeuw.

In de media

  • Persbericht PKN, 25 september 2009.

In Maartensdijk zijn 647 van ongeveer 1600 leden (cijfers uit 2003) overgegaan naar de hersteld hervormde gemeente. Het kerkgebouw en ‘het oude catechisatielokaal’ worden voor vijftig jaar in erfpacht gegeven aan de hersteld hervormden; het verenigingsgebouw en de pastorie worden ‘om niet’ overgedragen. Daarbij verkrijgt de hervormde gemeente het recht om één dag per week gebruik te maken van het verenigingsgebouw. De begraafplaats wordt voor de helft overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente. Verder wordt diaconaal en kerkrentmeesterlijk vermogen overgedragen aan de herstelden.

Orgel

In 1969 bouwde Van Vulpen een nieuw orgel in de 16de eeuwse dorpskerk te Maartensdijk. Het instrument is verfraaid met snijwerk van Jeanot Bürgi. Adviseur bij de bouw was Nico van den Hooven, die tevens de inspeling verzorgde op 18 april 1969. Het kerkgebouw is sinds de vorming van PKN overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur