Handelingen

Maashees, De Weerd - Ave Maria

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Land van Cuijk
Plaats: Maashees
Adres: De Weerd
Postcode: 5823CE
Sonneveld-index: -
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: Kapel
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Op 27 september 1944 moesten de inwoners van het noordelijk deel van Vierlingsbeek op last van de Duitsers huis en haard verlaten. Deze mensen werden in eerste instantie gastvrij ondergebracht in Maashees en Holthees. Maar al een paar dagen later, begin oktober, moesten ook deze twee dorpen evacueren. Sommigen gaven geen gehoor aan dit bevel en bleven tot half oktober. Omdat de toestand steeds erger werd, mede doordat de graansilo in Maashees voortdurend door de Engelse vliegtuigen onder vuur werd genomen, probeerde een groep mensen uit Maashees samen met een aantal evacuees door de Duitse linies te komen om Vierlingsbeek te bereiken, dat was toen al bevrijd gebied. Ze moesten daarvoor zeven Duitse wachtposten passeren en dat lukte in eerste instantie. Maar de zevende Duitse post bleek niet te vermurwen en stuurde iedereen terug.

De groep, waaronder vele kleine kinderen, wilde niet terug naar Maashees en besloot zich in te graven op de Weerd. Ruim 14 dagen verbleef men hier in onderaardse holen, terwijl de granaten dag en nacht overgierden. In die dagen is er door de "holbewoners" veel tot Maria gebeden en men deed de gelofte aan Maria een kapelletje te bouwen als ze gespaard zouden worden. Frits van den Bogaard en kapelaan De Boer uit Bergen zwommen geregeld de Maas over om in Bergen Heilige Hosties, het hemels brood, te halen.

Elk jaar in oktober komt men hier nog samen om te bidden en te danken; "Hier sterkte God in bange nood zijn dankbaar volk met Hemels Brood".

Monumentomschrijving CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1950
  • Gevels en Materialen: Handvorm bakstenen kapel.
  • Dak en Bedekking: Tentdak met verbeterde Hollandse pannen.
  • Interieur: In nis Mariabeeld op natuurstenen planchet met opschrift: "Ave Maria".
  • Groen: Op steilrand in uiterwaardengebied. Eikenbosje.
  • Bijzonderheden: Op steen in interieur inscriptie: "Hier sterkte God in bange nood zijn dankbaar volk met hemels brood".

Externe links

Afbeeldingen