Handelingen

Mantgum, Seerp van Galemawei 3 - Mariakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Friesland
Gemeente: Leeuwarden
Plaats: Mantgum
Adres: Seerp van Galemawei 3
Postcode: 9022AA
Sonneveld-index: 009310
Jaar ingebruikname: 16e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8498 (kerk); Rijksmonument 8499 (toren)

Geschiedenis

Historische kerk met toren.

Orgel

In 1879 plaatste Van Dam een nieuw orgel in de kerk, ter vervanging van het gebrekkige instrument van Hillebrand uit 1831.Het werd op 21 december 1879 ingespeeld door K. Suringbroek, organist van de Grote Kerk in Leeuwarden.

De kerkvoogden van Mantgum in de 19e eeuw konden geen genoeg krijgen van de vernieuwingen aan hun uit de late 16e eeuw daterende kerk. In de jaren 1865 – 1868 lieten ze de kerk verhogen, werden de buitenmuren gepleisterd en kwam er een nieuwe toren. In 1879 werd een nieuw gestuct plafond aangebracht. Bij die gelegenheid werd het nog maar vierendertig jaar oude Van Dam orgel verkocht en vervangen door een groter instrument met vrij pedaal van dezelfde bouwer. Dit vorstelijke orgel onderging in de loop der tijd enkele reparaties, maar er zijn nooit ingrijpende werkzaamheden verricht. Zo’n 140 jaar na de bouw vertoonde het orgel wel sporen van slijtage en de gebruikelijke droogte schade. Bij gelegenheid van de kerkrestauratie werd ook de restauratie van het orgel aangepakt. Hierbij konden de in 1879 gereserveerde registers Salicet (bovenwerk)en Bazuin 16’(pedaal)eindelijk worden geplaatst. Voor de Salicet is het voorbeeld gevonden in het Van Dam - orgel van Warga (1879) Voor de Bazuin in het Van Dam - orgel van Assen (1896).

  • (Bron:Contactbrief 149/2022)

Monumentomschrijving Rijksdienst

In 1868 gebouwde toren der 16de eeuwse Hervormde Kerk. Eenvoudige, uit grauwe baksteen opgetrokken toren in neo-romaanse vormen, bekroond door leien gedekte ingesnoerde naaldspits met koperen haan; halfrondgesloten deur- en vensteropeningen; spaarvelden met rondboogfriezen waarin uurwerk en galmgaten; goot op klossen. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van G.van Wou, 1499, diam. 104,2 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk H. Bloksma, 1878, later voorzien van elektrische opwinding.

Hervormde kerk en kerkhof. Door begroeiing en bepleistering moeilijk te determineren schip, blijkens muurdikte wel uit de late Middeleeuwen stammend. Inwendig gaaf meubilair uit 1779-'81 bestaande uit gesneden preekstoel met achterschot en klankbord, doophek met lambrizering met bijbehorende westelijke wand; twee 16de eeuwse zerken, banken met gesneden wangstukken en bekronende vazen. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1844 gemaakt door L. van Dam en Zonen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur