Handelingen

Marsum, Marsumerweg 12 - Mauritiuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mauritiuskerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Appingedam
Plaats: Marsum
Adres: Marsumerweg 12
Postcode:
Inventarisatienummer: 01007
Jaar ingebruikname: 14 e
Architect:
Huidige bestemming: Cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 8252

Geschiedenis

Kerk is sinds 1981 eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Heden ten dage wordt de kerk o.a. gebruikt voor repetities van het ensemble Super Librum, bekend om hun historisch verantwoorde uitvoeringen van middeleeuwse muziek.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv.Kerk en toren. Vermoedelijk nog uit de 12e eeuw daterend eenbeukig kerkje met even inspringend halfrond gesloten koor; het muurwerk versierd door spaarveld, bekroond door tandlijsten, het dak aan de noord- en oostzijde belegd met holle-bolle pannen. Kerk hersteld van oorlogsschade. Gelijktijdig met de kerk ontstane ongelede toren door zadeldak gedekt. De kerk bevat een eenvoudige preekstoel met klankbord, 1792. Eenvoudige koorafsluiting. Banken met bollen op de eindschotten, waarschijnlijk uit 1788. Zerk 1653. Klokkenstoel met klok van J. en A. Simon en P. Joly, 1620, diam. 92,1 cm.

Orgel

Het "Rutland"-orgel is gebouwd door firma Van der Putten in 1999 voor het Provinciaal Museum Drenthe in Assen. Vervolgens heeft het orgel op diverse tentoonstellingen gestaan in oa. Duitsland, Polen, België en Nederland. Sinds 2001 staat het orgel in Marsum. Het "Rutland"-orgel is een reconstructie van een middeleeuws orgel, welke staat afgebeeld in het boek : Rutland Psalter of Belvior Castle Psalter, een boek uit ca. 1260.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur