Handelingen

Middelstum, Trekweg 28 - Doopsgezinde Vermaning

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Doopsgezinde Vermaning
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Middelstum
Adres: Trekweg 28
Postcode: 9991AN
Inventarisatienummer: 01024
Jaar ingebruikname: 1863
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 29896


Geschiedenis

  • 2017 Kerstmis 2017 is de eerste dienst weer gehouden in deze kerk, nadat de kerk sinds 2014 wegens aardbevingsschade buiten gebruik was geweest.
  • 2021 -De doopsgezinde kerk in Middelstum krijgt een nieuwe eigenaar. De Vermaning uit 1863 wordt overgedragen aan Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De doopsgezinde gemeente in Middelstum blijft de kerk voorlopig gebruiken en op termijn zal ook een plaatselijke commissie aan de slag gaan met activiteiten in en om de kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Doopsgezinde Kerk. Eenvoudige driezijdig gesloten zaalkerk met torentje boven de voorgevel, gebouwd in 1863. In de kerk bevindt zich een door D. Onderhorst (Amsterdam) rond 1860 gebouwd kabinetorgel met pijpwerk en een windlade van J. Duyschot van ca. 1700. Het orgel stond eerder in Huizinge en is in 1863 in deze kerk geplaatst.

Orgel

De Doopsgezinde Vermaning in Middelstum is in 1863 gebouwd als vervanging van de Vermaning in Huizinge. In dit eerste gebouw, gebouwd in 1815/1816, plaatste Timpe in 1819 een tweedehands orgel. Over de herkomst is niets bekend. Timpe wijzigde het klavier en breidde de windlade uit met twee registerplaatsen. Een groot deel van het pijpwerk is van rond 1700, en mogelijk van de hand van Johannes Duyschot. Rond 1760 is met behulp van dit pijpwerk een kabinetorgel gemaakt, waarschijnlijk door Onderhorst. In 1831 repareerde Timpe het orgel. Het kabinetorgel is in 1863 door G.P. Dik in Middelstum geplaatst. Het werd opgesteld op een galerij aan de westkant van de kerk. Dik plaatste een Viola 8' (discant) en een Fluit 2'. Mogelijk werd toen ook het grote Davidsbeeld geplaatst. Bij een reparatie in 1889 wijzigde Henricus van Oeckelen (in opdracht van de weduwe van Roelf Meijer) de achterwand in een viervoets schijnfront. Het front dat hiervoor werd gebruikt was ook afkomstig van een bestaand orgel, mogelijk uit Rottum. Van Oeckelen plaatste ook een Gedakt 8'. Het orgel had geen motor, maar een handpomp met een magazijnbalg, aangelegd in 1889. In de jaren 1980-1982 restaureerde de firma Vermeulen uit Weert het instrument. Zij reconstrueerden het oude kabinetorgel en plaatsten het in 1984 (na de restauratie van het kerkgebouw) in het koor van de kerk. Het schijnfront met het Davidsbeeld en de handpomp bleven op de balustrade achter. Het orgel kreeg een ventilator voor de windvoorziening. Op het orgel waren twee beeldenfiguren geplaatst die echter niet origineel bij de kas behoorden. Deze figuren zijn naderhand verwijderd en op het schijnfront geplaatst. Van de fluitende engel is inmiddels de fluit verdwenen. De adviseur bij de restauratie was Hans van der Harst, die het instrument ook bespeelde tijdens de ingebruikname op 28 april 1984.

In de media

  • Uit De Eemsbode , 5 september 2014

De Doopsgezinde kerk Middelstum is gesloten om aardbevingsschade te herstellen. Het gebouw wordt tevens aarbevingsbestendig gemaakt. Het kerkgebouw is ontdaan van zijn totale inventaris. Die is opgeslagen bij Koops Verhuisgroep in Assen. In het kerkgebouw heeft voor de aanvang van de werkzaamheden asbestsanering plaatsgevonden. Omdat het kerkgebouw de komende maanden niet te gebruiken is voor de gebruikelijke kerkdiensten en bijeenkomsten, worden de kerkdiensten van onze gemeente voorlopig bij de leden thuis gehouden.

Externe links

Afbeeldingen

Interieur