Handelingen

Mill, Kerkstraat 2 - Willibrordus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Land van Cuijk
Plaats: Mill
Adres: Kerkstraat 2
Postcode: 5451BM
Sonneveld-index: 07912
Jaar ingebruikname: 1878
Architect: Dijk, C. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 29932

Geschiedenis

Monumentale neogotische kerk met toren. Verving een in verval geraakte middeleeuwse kerk. Het rijk gedecoreerde interieur is omstreeks 1960 heringericht en drastisch versoberd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Willibrordus, 1877-1878, C. van Dijk. Driebeukige neogotische basiliek met gelede pijlers en eenbeukig koor, geïnspireerd op laatgotische kerkbouw in het Nederrijnse gebied. Rijzige westtoren met overhoekse steunberen en een rijke nissenarchitectuur in baksteen. Lage dwarsarmen toegevoegd in 1939. Orgel met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1882 door F.C. Smits Jr. gemaakt. In 1962 gerestaureerd en enige registers vervangen. Mechanisch torenuurwerk, buiten gebruik gesteld.

Cultuurhistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1877-1878
  • Bouwstijl: Neogotiek
  • Architect: Dijk, C. van, Beek, M. van
  • Gevels en Materialen: Baksteen, natuurstenen sierdelen.
  • Vensters en Deuren: Spitsboogramen, glas-in-lood en natuurstenen traceringen.
  • Dak en Bedekking: Zadel- en lessenaardaken, leien.
  • Omschrijving: Driebeukige neogotische kruisbasiliek met gelede pijlers en eenbeukig koor. Rijzige westtoren met overhoekse steunberen en een rijke nissenleding in baksteen. Schip van zes vakken, koortravee van twee vakken met 5/8 sluiting. Sobere detaillering met bakstenen sierlijsten deels in gele steen. Rijke natuurstenen traceringen. Overwelfd met kruisribgewelven. De toren zeer rijzig met een geleding die doet denken aan de Kempense torenarchitectuur, o.a. Oirschot. Laag tentdak met balustrade. De transepten en de sacristie in traditionalistische baksteen vormen met stenen gewelven in schoon metselwerk. Zeer markant silhouet.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur