Handelingen

Munnekezijl, Methardusstraat 19 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente te Munnekezijl-Lauwerzijl
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Munnekezijl
Adres: Methardusstraat 19
Postcode: 9853PC
Jaar ingebruikname: 1913
Architect: Reitsma, L.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen
Sonneveld-index: 09349

Geschiedenis

Interessante zaalkerk met toren, gebouwd in 1913 door L. Reitsma volgens een model dat in deze jaren in Noord-Nederland veel voorkomt. Typerend is de combinatie van geverfde lambriseringen in het interieur met glas-in-loodramen, houten plafonds, gepleisterde muren en baksteendetails. Van buiten heeft dit type kerk, ook in Munnekezijl, een robuust bakstenen voorkomen, doorgaans met een uit de gevel oprijzende toren. Orgel uit 1920 van de Gebr. Rohlfing (Osnabrück).

  • 2023 - Het afgelopen jaar heeft de Protestantse Gemeente te Munnekezijl-Lauwerzijl heel hard gewerkt om het kerkgebouw toekomstbestendig te maken. De opening van de vernieuwde kerk wordt tijdens de komende Paasdienst van 9 april 2023 gevierd.
  • 2023 - Op 9 april heeft de opening plaats gevonden van het vernieuwde kerkgebouw van de Protestantse gemeente Munnekezijl-Lauwerzijl (op de grens van Groningen en Friesland). Meest in het oog springend is dat de banken zijn vervangen door stoelen en dat een deel van de kerkzaal door middel van een glazen wand is gescheiden om dienst te doen als koffiehoek. Verder is vloerverwarming aangebracht en zijn de wanden geïsoleerd. Ook werd alles opnieuw geschilderd. De kerkzaal is weliswaar geheel vernieuwd, maar heeft zijn oude karakter behouden. De totale kosten bedragen ca. € 170.000, waarvan de gemeente zelf € 100.000 heeft opgebracht.
  • (Bron:contactbrief 154/2023)

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur