Handelingen

Musselkanaal, Marktstraat 12 - Wat Buddha Parami

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Wat Buddha Parami
Genootschap: Boeddhistische Unie Nederland
Provincie: Groningen
Gemeente: Stadskanaal
Plaats: Musselkanaal
Adres: Marktstraat 12
Postcode: 9581AA
Inventarisatienummer: 01044
Jaar ingebruikname: 1878
Architect: Klipman, E. (aannemer)
Huidige bestemming: Boeddhistische tempel
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante neogotische kerk met toren. Oorspronkelijk gebouwd als Ned. Hervormde Kerk.

Dwars geplaatste zaalkerk met haakse voorbouw voorzien van geveltoren met naaldspits. Gebouwd in 1878-1879 door aannemer E. Klipman naar model van de Hervormde Kerk te Stadskanaal. In (ongeveer) 1931 werd de toren vervangen, naar een ontwerp van de regionale architect Klaas Prummel. In 1960 is de kerk gerestaureerd en gemoderniseerd. Kansel uit 1858, afkomstig uit de vorige kerk.

Orgel

Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1903 gebouwd door de Gebr. Van Oeckelen (Glimmen), in 1981 door Mense Ruiter Orgelmakers uitgebreid met een tweede manuaal. Sinds 2012 is het orgel niet meer aanwezig in de kerk. Het orgel is verkocht aan de Nederlands Gereformeerde kerk in Westbroek (prov. Utrecht).

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 9 april 2013

MUSSELKANAAL – Een kerkgebouw, dat heeft toebehoord aan de hervormde gemeente van Musselkanaal, vlakbij Stadskanaal, wordt een centrum voor de boeddhistische en Thaise cultuur.Het gebouw is onlangs verkocht aan de stichting Wat Buddha Parami Thai-Nederland Culture. De Thaise tempel (foto), die in het voormalige kerkgebouw een plaats krijgt, is in februari van dit jaar opgericht. Dat maakte Dagblad van het Noorden onlangs bekend. De kerk aan de Marktstraat kwam leeg te staan bij een fusie tussen hervormden en gereformeerden in Musselkanaal in 2010. Het gebouw werd verkocht aan ondernemer Auke Mensinga. Die verkocht op zijn beurt het gebouw aan de Thais boeddhistische stichting. Wanneer de tempel in het voormalige kerkgebouw officieel opengaat, is nog niet bekend.

In de media

  • Uit: Dagblad van het Noorden, d.d. 31 augustus 2015

De tempelwachters van Musselkanaal

Van christendom tot moderne hekserij. Dagblad van het Noorden zoekt in Groningen de veelvormigheid van religie en spiritualiteit. Ditmaal: de Thaise Boeddha tempel in Musselkanaal. In de keuken rammelen potten en pannen. Uit de grote zaal klinkt een monotoon gezang. ,,De monniken zijn begonnen met bidden!’’ De voormalige hervormde kerk aan de Marktstraat in Musselkanaal is tegenwoordig een Thaise tempel. De deuren zijn vrolijk wit en geel geverfd en in de voortuin staat een bord van Stichting Wat Buddha Parami Thai-Nederland Culture.

  • Levensovertuiging

De stichting kocht de kerk een aantal jaren geleden. De deuren van de tempel gingen in 2013 open. ,,Heel bijzonder, dat er geen protesten kwamen uit de kerkgemeenschap’’, zegt hoofdmonnik Phrakrudhammaratkitsunthorn via Nuntanee Aeilkema-Nopchoowongskul (roepnaam Soam), die als tolk fungeert. Zelf vult de schoonheidsspecialiste uit Musselkanaal aan: ,,Toen we de vorige hoofdmonnik vertelden dat deze kerk te koop was, twijfelde hij. In de meeste landen komen er problemen als je een christelijk gebouw wilt gebruiken voor een andere religie. Hoewel boeddhisme eigenlijk geen religie is, het is een levensovertuiging.’’ Haar man Bastiaan Aeilkema bevestigt dat de tempel positief ontvangen is in Musselkanaal. ,,De buren komen hier zelfs elke dag even langs.” De tempel is gelieerd aan een grote Thaise tempel in Hamburg. ,,Dit is de derde Nederlandse tempel. De andere twee zijn in Waalwijk en Amsterdam. Te ver weg voor de noordelijke Thaise gemeenschap. Het boeddhisme is belangrijk voor ons. Maar het is ook een plek waar we elkaar ontmoeten, onze Thaise cultuur kunnen onderhouden en die doorgeven aan onze kinderen.”

  • oneven

De monniken wonen in wisselende samenstelling in de tempel. Soms is er een, soms drie, soms meer. Maar altijd een oneven aantal. Een even getal brengt ongeluk. De monniken fungeren als tempelwachters. Ze bidden, mediteren, maken de tempel schoon, houden de tuin bij en doen kluswerk. Een van de belangrijkste ceremonies van de dag is de maaltijd. De monniken mogen maar een keer per dag eten en alleen wat hen wordt aangeboden. In Thailand brengt de bevolking het eten naar de tempel. In Musselkanaal wordt het dagelijks bereid door vrijwilligers.

  • Offeren

Het opdienen van het eten is een religieuze ceremonie. Iedere bezoeker 'offert' rijst aan de monniken. Een of drie scheppen. Nooit twee of vier, want dat zijn weer even getallen. Wat te veel is voor de monniken gaat terug in de kom. Dat geldt ook voor de vele andere gerechten die daarna worden opgediend: vlees, vis, allerlei groenten, fruit... Wat over is, gaat in Thailand naar de armen. Klokslag 12 uur moeten de monniken klaar zijn met eten. Ze krijgen tot de volgende dag 11 uur niets meer. Een paar keer per jaar zijn er grote feesten in de tempel. Dan komen Thaise mensen en Nederlandse gasten uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Duitsland soms met bussen tegelijk naar Musselkanaal.

  • Meditatie

En regelmatig worden meditatie- en retraite-weekenden gehouden waar Nederlanders ook graag naar toe komen om tot rust te komen. Soam: ,,En je kunt hier altijd binnenlopen voor meditatie of om te bidden." Het volgende retraite- en meditatie-weekend is van 25 t/m 27 september. Het volgende grote feest, het Kathina-feest, is op zaterdag 21 november. Vanaf 10.30 uur begint het offeren van de rijst aan de monniken.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur na 2012

Interieur voor 2012