Handelingen

Nieuw-Dijk, Smallestraat 35 - Antonius van Padua

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Montferland
Plaats: Nieuw-Dijk
Adres: Smallestraat 35
Postcode: 6942HA
Sonneveld-index: 11860
Jaar ingebruikname: 1911
Architect: Rietbergen, M.J.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Late neogotische kerk met dakruiter.

Rond 1900 konden de mensen uit alle buurtschappen alleen in Didam terecht om naar de kerk te gaan. In die tijd werden Loil en Dijk nieuwe parochies en in beide buurtschappen werd gelijktijdig een kerk gebouwd. In 1909 waren de plannen klaar voor een nieuwe parochie Dijk en de bouw van een eigen kerk. Aan de Smallestraat bezat Toon Raben een stuk grond dat hij besloot te schenken aan de nieuwe parochie. Het bouwterrein aan de Smallestraat was per 1 mei 1910 beschikbaar en toen konden de werkzaamheden beginnen. Wel moest er ongeveer 4000 kub zand door de parochianen met paard en wagen over zeer drassige wegen worden aangevoerd.

Op 27 september 1910 werd de eerste steen van de St. Antoniuskerk gelegd. Op 28 mei 1911 werd het kerkgebouw door Pastoor Reuvekamp uit Didam ingezegend

De sobere, laatneogotische kruiskerk met dakruiter uit 1911 is ontworpen door M.J. Rietbergen. Uitbreiding met twee traveeën in 1936 door de Oldenzaalse architect C.A. Hardeman. Rond dat jaar kwamen ook de muurschilderingen van J. Ydema tot stand.

  • 2017 Besloten is om de kerken in Braamt, Kilder, Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl en Stokkum te gaan sluiten. Dat betekent dat voor Pasen 2018 in deze kerken de laatste weekendviering zal zijn, en dat binnen 2 jaren de deuren van deze kerken definitief op slot gaat. De kerken die vooralsnog openblijven (Beek, Didam, ’s-Heerenberg, Wehl en Zeddam) krijgen een bestemming voor de gehele parochie.
  • 2019 - Begin september zijn de laatste stappen gezet voor de concrete onttrekking aan de eredienst van vijf kerkge-bouwen. Dit betreft Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl, Braamt en Stokkum. De buitengebruikstelling van de kerk van Kilder verkeert nog in een andere fase.
  • 2019 - Nieuw-Dijk neemt binnenkort de kerk en pastorie in het dorp over van de Gabriëlparochie. Een nog op te richten stichting neemt de gebouwen uiterlijk per 15 mei over.

In de media

  • Uit 'De Gelderlanderd.d. 7 juli 2020

NIEUW-DIJK - Onno Ydema denkt dat het de parels zijn van de Nieuw-Dijkse gemeenschap. De kerkschilderingen die zijn vader Jacob tussen 1947 en 1951 in de Antonius van Paduakerk maakte, behoren volgens hem tot de mooiste van Nederland. ,,Je ziet hier het werk van een rijpe kunstenaar, die je in geen enkele kerk in die periode zag.’’ ,,Dit is vooral heel bijzonder voor de kerkschilderkunst in de twintigste eeuw’’, zegt Ydema, die zelf kunsthistoricus is. ,,Veel van de werken uit die tijd zijn van hele lage kwaliteit. Er zijn slechts een paar grote namen en daar is mijn vader er één van. Vooral zijn stijl is opmerkelijk, gestyleerd en ingetogen. Hij neemt daarmee afstand van wat fotografisch correct is. Dit zie je verder alleen in de kerken van Breda, Sint Isidorushoeve en Groessen, die mijn vader ook beschilderde.’’

  • (Volledig artikel: [1]
  • De hierboven genoemde kerk in Breda is de (voormalige) Heilig Hartkerk aan de Baronielaan. Na te gaan wat hier is overgebleven van de schilderingen van Jacob Ydema.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur