Handelingen

Nieuwaal, Kerkstraat 1 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Gemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Nieuwaal
Adres: Kerkstraat
Postcode: 5313AP
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Geus, C. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen
Sonneveld ID: 11858 19242


Geschiedenis

Wederopbouwkerk met dakruiter.

De oude kerk werd in 1945 door oorlogsgeweld vernield.

In 1951 werd een nieuwe kerk gebouwd, als Ned. Hervormde kerk.

  • Van 1951 tot 2004 Hervormde Kerk
  • Vanaf 2004 Hersteld Hervormde Kerk

In de media

  • Persbericht PKN 26 maart 2010.

Van de 378 leden die in 2003 in Nieuwaal tot de hervormde gemeente behoorden zijn bijna alle leden overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. 56 leden blijven lid van de hervormde gemeente die om te kunnen voortbestaan zal worden samengevoegd met een andere gemeente. Het overgrote deel van het kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen wordt overgedragen aan de hersteld hervormden. Voor de hervormde gemeente blijft een bedrag beschikbaar waarmee in de toekomst kerkelijk leven kan worden opgebouwd.

Orgel

Het eerste orgel: In 1951 werd een orgel gebouwd voor de nieuwe kerk door de firma Wattel. Het instrument is op 20 november 1951 in gebruik genomen. Het elektro-pneumatische kegelladen-orgel werd hierbij bespeeld door de heer G. van Tuijl uit Gameren. Van alle Wattel-orgels in Nederland, (de bouwer emigreerde later naar Zuid-Afrika) is dit orgel als enige overgebleven. In 2022 is dit orgel ook verdwenen vanwege de aanschaf van een ander orgel afkomstig uit Den Helder.

In 1909 bouwde de firma Maarschalkerweerd & Zoon een nieuw orgel met een pneumatische tractuur in de neogotische kapel van de Zusters van de Goede Herder te Leiderdorp. In 1967 plaatste orgelbouwer Willem van Leeuwen een nieuw binnenwerk in de fraaie kas. Naast de front pijpen werden twee registers hergebruikt: de Holpijp 8' en de Roerfluit 4'. Wel werden deze voorzien van nieuwe kernen en lagere opsneden. Het klooster sloot haar deuren in 1971. Van Leeuwen plaatste het orgel vervolgens over naar de Evangelisch-Lutherse Kerk in Den Helder. In 1990 werd ook deze kerk gesloten. Het gebouw heeft daarna enkele jaren leeg gestaan. In 1995 werd het in gebruik genomen als Nederlands Gereformeerde kerk maar ook deze kerk werd in 2013 opgeheven. In 2022 heeft de Hersteld Hervormde Gemeente van Nieuwaal het orgel aangekocht na onze bemiddeling.

Het orgel wordt gereviseerd en de orgelkast gerestaureerd. De dispositie wordt uitgebreid. Op elk klavier en het pedaal komt een extra stem: Cornet IV, Dulciaan 8' en Fagot 16'. Tevens wordt de hoge mixtuur samenstelling aangepast en de conische Quint 1 1/3' een octaaf opgeschoven tot Nasard 2 2/3'. De Pedaal Quintadeen wordt vervangen door een open mahonie houten Octaafbas 8'.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur