Handelingen

Nieuweroord, Middenraai 77 - Rehoboth

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Rehoboth
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Nieuweroord - Noordscheschut
Provincie: Drenthe
Gemeente: Hoogeveen
Plaats: Nieuweroord
Adres: Middenraai 77
Postcode: 7912TG
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1915
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

Interessante kerk met toren.

  • 2019 - Kerkgebouw Rehoboth in Nieuweroord bestaat 100 jaar. In mei 2019 werd dit feestelijk herdacht. Het gebouw werd in 1919 in gebruik genomen als onderkomen van de al langer bestaande “Nederlands Hervormde Evangelisatievereniging”. Onder leiding van ds. T van Delen kwam het tot een zelfstandige gemeente, per 1 januari 1944 was er sprake van een hervormde gemeente Nieuweroord. Sinds 1 mei 1972 maakt de gemeente deel uit van de hervormde gemeente Nieuweroord – Noordscheschut met 1 predikant.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch orgel, de boxen staan opgesteld achter een schijnfront.

In de Media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2006.

Historie hervormd Nieuweroord.

Op verzoek van de kerkenraad is Albert Metselaar in de ontstaansgeschiedenis van de hervormde gemeente van het Drentse Nieuweroord gedoken. Het gaat dan om de tijd dat er nog sprake was van een evangelisatievereniging en de tijd daarvoor, toen de vereniging er nog niet was. Het boek belicht ook de overlevingsgeschiedenis van de hervormde gemeente van Hollandscheveld. Volledig onbekend was dat deze hervormde gemeente in de moeilijkste perioden van haar bestaan, in de 19e eeuw, kon blijven functioneren dankzij het werk van godsdienstonderwijzers. Ze waren een speelbal tussen uiteenlopende belangen, dienden Hollandscheveld en Nieuweroord, kerkelijk gezien moeder en dochter.

Het volledige onderzoek wordt in maart publiek gemaakt. Het wordt op beperkte schaal uitgegeven, en dan alleen op verzoek.

Uit Reformatorisch Dagblad, 21 maart 2006.

In de kerk van de hervormde gemeente van Nieuweroord, bij Hoogeveen, is vorige week dinsdag een rapport gepresenteerd over de geschiedenis van de hervormde kerk van die plaats. Op verzoek van de kerkenraad is Albert Metselaar, kerkelijk werker en historicus, in de ontstaansgeschiedenis van deze hervormde gemeente gedoken. Hij presenteerde dinsdag zijn bevindingen. Daarin vertelde hij vooral over de eerste twintig jaren van de gemeente. De kerk was in haar beginperiode vooral afhankelijk van godsdienstonderwijzers, die tegenwoordig kerkelijk werkers worden genoemd.

Metselaar heeft in zijn rapport ook veel geschreven over de hervormde gemeente van het naastgelegen Hollandscheveld. Deze gemeente heeft, met name in de negentiende eeuw, moeilijke periodes gekend. Ook hier speelden godsdienstonderwijzers een belangrijke rol.

Het onderzoek beschrijft de moeilijkste perioden uit de negentiende eeuw van beide hervormde gemeenten. Het rapport gaat tot het moment dat de gemeenten weer in een rustig vaarwater zijn gekomen. Exemplaren zijn te bestellen bij J. Mol, Van de Wall Bakestraat 3, 7912 VG Nieuweroord, tel.: 0528-342131.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur