Handelingen

Nijmegen, Augustijnenstraat - Augustinus (1884 - 1944)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Augustinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Augustijnenstraat
Postcode:
Sonneveld-index: 11962
Jaar ingebruikname: 1886
Architect: Pierre Cuypers (1827 - 1921)
Huidige bestemming: door oorlogshandelingen verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een prachtige, originele kerk.

Voormalige R.K. St. Augustinuskerk in de binnenstad van Nijmegen. In gebruik genomen in 1886. Ontworpen door dr. P.J.H. Cuypers (1827-1921). Het was een karakteristiek en indrukwekkend werk uit zijn latere periode. De kerk was een driebeukige kruisbasiliek op een vrij klein en licht hellend bouwterrein. Daardoor ontwierp Cuypers een centraliserende kruiskerk met hoge vieringtoren, die net iets hoger was dan de nabijgelegen St. Stevenstoren. De constructie van de spits was van ijzer en deels opengewerkt. Boven de zijbeuken bevonden zich galerijen of emporen (zie foto). Tijdens het bombardement in 1944 brandde de kerk grotendeels uit. De kerk is na de oorlog niet herbouwd. Ook de directe omgeving is bij de wederopbouw onherkenbaar veranderd.

  • Voorjaar 2024 is een podcast verschenen met als titel "Bevriende bommen", d.w.z. bombardementen door geallieerde bondgenoten van het in 1940-1945 bezette Nederland. Vermoedelijk is het centrum van Nijmegen in 1944 verwoest tijdens een "vergissingsbombardement" door onze bondgenoten. Naast de historische Sint Stevenskerk, gelukkig later hersteld, was o.a. de prachtige Sint Augustinuskerk getroffen door dit bombardement; de restanten van de Sint Augustinuskerk zijn gesloopt, zonder enige vervanging. Ook de Molenstraatkerk is toen getroffen, maar die is vervangen door een prachtige moderne kerk met beeldbepalende toren, en een restant van het neogotische koor.
  • Vermoedelijk is Nijmegen de grootste Nederlandse stad, die door "bevriende bommen" is getroffen.
  • Ook zwaar beschadigd later in 1944 was Arnhem, maar die stad is getroffen door de bekende Slag om Arnhem, en niet alleen door bevriende bommen.

Externe links

Afbeeldingen