Handelingen

Nijmegen, Dommer van Poldersveldtweg 269 - Christus Koning (1933 - 2009)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christus Koning
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Dommer van Poldersveldtweg 269
Postcode: 6521NC
Sonneveld-index: 11967
Jaar ingebruikname: 1933
Architect: Zwanikken, J.
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: geen


Geschiedenis

Dit was een architectonisch buitengewoon interessante R.K. kerk, waarvan alleen de beeldbepalende toren is blijven staan.

Nieuwe R.K. parochiekerk voor de wijk Hengstdal, gewijd aan Christus Koning, tot stand gekomen begin jaren 1930. Grote driebeukige basilicale kerk met slanke, terzijde staande toren, en torenvormig bouwvolume boven het priesterkoor, voorzien van een dakruiter. De fronttoren, links naast de voorgevel, wordt bekroond door een opengewerkte lantaarn van gewapend beton en een slanke, met koper gedekte spits.

De kerk was ontworpen en gebouwd volgens het concept van de volkskerk: ze had een breed middenschip, waarin alle gelovigen plaats konden hebben, zodat zij een goed zicht op het altaar hadden. Tevens was dit een zogenaamde christocentrische opzet, kenmerkend voor de rooms-katholieke kerkbouw vanaf de jaren 1920: het priesterkoor kreeg in- en uitwendig extra nadruk door middel van de genoemde torenvormige verhoging. De kerk was gebouwd in een sobere, zakelijk-expressionistische stijl, en bestond uit een skelet van gewapend beton, dat uitwendig bekleed was met baksteen.

Tijdens een storm op 25 januari 1990 kwam de torenspits zodanig los te zitten, dat deze moest worden neergehaald.

Begin jaren 1990 werd besloten de parochies H. Stephanus en H. Christus Koning te fuseren; uiteindelijk viel de keuze erop, de Christus Koningkerk af te stoten. Begin 1993 werd de kerk gesloopt, op de toren na. De toren, inmiddels vanaf 1990 zonder spits, bleef staan en werd later in het nieuwbouwcomplex van woningen en winkels geïntegreerd.

In 2005 kon, dankzij inzameling van giften, een door scholieren vervaardigde kopie van de oorspronkelijke torenspits worden geplaatst, waardoor de voormalige kerktoren als vanouds weer een markant herkenningspunt voor de wijk Hengstdal is. De Sint Stephanuskerk aan de Berg en Dalseweg is inmiddels ook aan de eredienst onttrokken, maar blijft als gebouw bestaan.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.