Handelingen

Nijmegen, Hatertseweg 111 - O.L. Vrouw van Lourdes

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Lourdes
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Hatertseweg 111
Postcode: 6533AA
Sonneveld-index 11984
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: Thunnissen, H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke interbellumkerk, met onvoltooide voorgevel, en koepel. In deze kerk bevinden zich diverse modernere glas-in-loodramen:

  • In beide transeptarmen ;
  • Bovenin de koepel: 8 series van elk 3 kleine ramen;
  • In rechterwand koor: groot raam, waaronder 3 kleinere panelen .

Rechts naast deze kerk, op het ruime kerkplein, staat een interessante "Lourdesgrot".

  • 2022 - De Nijmeegse Lourdeskerk en de O.L. Vrouw van het Heilig Hartkerk van Berg en Dal sluiten volgend jaar definitief hun deuren. De overkoepelende parochie ziet geen andere oplossing nu kerkgangers wegblijven en de tekorten oplopen.
  • 2022 - De Lourdeskerk aan de Hatertseweg in Nijmegen blijft gedeeltelijk open tot medio 2025, zodat de parochie nog net het honderdjarig bestaan van het kerkgebouw kan vieren. Dat heeft het kerkbestuur besloten.
  • 2022 - Jaarlijks structurele exploitatietekorten, afnemende kerkbijdragen, teruglopend aantal kerkbezoekers, beperkte pastorale capaciteit, hoge onderhoudskosten, stijgende energiekosten en een afnemend vrijwilligersbestand. Voor bisschop Gerard de Korte van het bisdom ‘s Hertogenbosch voldoende redenen om de Lourdeskerk in Nijmegen aan de eredienst te onttrekken. Ook de Heilig Hartkerk in Berg en Dal gaat de deuren sluiten.

Orgel

Het Verschueren orgel uit 1953 staat (alweer sinds jaren 1970) in het koor van de kerk, in plaats van boven de ingang. Daarbij is het orgelfront ook flink gewijzigd, maar onverminderd imposant.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur