Handelingen

Nijmegen, Schependomlaan 83 - Petruskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petruskerk
Genootschap: Bethel Tempel Nijmegen
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Schependomlaan 83
Postcode: 6542RL
Inventarisatienummer: 11648
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 31202 (kerk); 31203 (toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Oorspronkelijk stond de kerk in het voormalige dorp Hees, thans is Hees opgenomen in de bebouwde kom van Nijmegen, in het stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West.

Bij de restauratie in 1882 is het witte pleisterwerk verwijderd. Tussen 1947 en 1951 is het middenschip herbouwd, dat zwaar beschadigd was geraakt bij een bombardement op 22 juli 1942. Er zijn toen ook twee zijbeuken aangebouwd. Na deze restauratie kreeg de kerk haar huidige naam.

De kerk is nu in gebruik bij de Bethel Tempel Nijmegen, een Volle Evangelie Gemeente, maar heet nog altijd Petruskerk.

Omschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde kerk. Laat-gotische, van oorsprong eenbeukige dorpskerk met houten tongewelf schip en hoger, door netgewelven overkluisd koor. Na ernstige oorlogsschade (1942) geheel gerestaureerd en tevens voorzien van zijbeuken en een consistorie. Orgel met Hoofdwerk en Nevenwerk uit midden 19e eeuw. In 1980 door Hees aangekocht en gerestaureerd.

Toren

De toren is een laat-gotisch bouwwerk, welks onderste twee geledingen begeleid worden door overhoekse steunberen. Nissen met bakstenen traceringen in ieder gevelvlak. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van A. Steylaert, 1574, diam 82,2 cm. en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk is buiten gebruik gesteld.

Externe links

Afbeeldingen