Handelingen

Oegstgeest, Lijtweg 9 - Gemeentecentrum

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gemeentecentrum
Genootschap: Veren. Vrijzinnige Protestanten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Oegstgeest
Plaats: Oegstgeest
Adres: Lijtweg 9
Postcode: 2341HA
Inventarisatienummer: 02793
Jaar ingebruikname: 1967
Architect: Jonkman en Dorp, Van
Huidige bestemming: Gemeentecentrum/kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Modern dorpscentrum met kerkzaal, Vereniging van Vrijzinnige Protestanten.

Aardige kerk met torentje.

Ook in gebruik door de Nederlands Gereformeerde Kerk.

Historie

Bij een gemeentecentrum denkt men vaak aan een soort dorpshuis dat van de burgerlijke gemeente is. Het Gemeentecentrum Oegstgeest is echter een kerkelijk gebouw. De Hervormde Gemeente heeft het opgezet, samen met de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden en het Groene Kruis. Het Gemeentecentrum is in de zestiger jaren vooral bedoeld om het voortdurend groeiende jeugdwerk een eigen plek te geven. Het jeugdwerk verhuist vele malen van het Trammeland (in een oude tramwagon op het Zendingshuisterrein) naar schoollokalen en naar verschillende gebouwen in het dorp. Tenslotte besluit de kerkenraad tot een vaste plek voor het jeugdwerk. Men zamelt op allerlei manieren geld in voor een eigen onderdak van en voor de jeugd. Daaraan gekoppeld is er ook de groeiende vraag om een dienstverleningscentrum voor ouderen. Om de bejaardenzorg te stimuleren schenkt het ministerie van Maatschappelijk Werk zelfs een bedrag voor de bouw. Het Gemeentecentrum wordt geopend in september 1967. In de zijvleugel van het Groene Kruis aan de Lijtweg met o.a. een consultatiebureau komt zelfs woonruimte voor een wijkverpleegster en een conciërge. In het hoofdgebouw is ruimte gereserveerd voor de Gereformeerden, maar die hebben hun eigen pand Taberna voor de jeugd. Eerst zijn er voornamelijk kerkelijke activiteiten, vooral in de grote kerkzaal met een glas-in-betonraam, dat elders apart beschreven wordt. Kleinere diensten, zoals het oecumenisch zaterdagavondgebed en de zondagse jeugdkapel vinden plaats in de Kapelzaal.

Nu behoort het pand tot de PGO (Protestantse Gemeente Oegstgeest) na de volledige fusie in december 2008 van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Oegstgeest. Er zijn nog steeds kerkdiensten in de kerkzaal en ook andere kerkelijke bijeenkomsten. Maar veel ruimte is ook (tot voor kort) verhuurd aan welzijnsorganisaties, zoals de SWOO (Stichting Welzijn Ouderen Oegstgeest), die is opgegaan in Radius en de Stichting Evenementen die veel activiteiten voor de hele Oegstgeester jeugd organiseert. Doordat mensen van alle leeftijden samenkomen in het Gemeentecentrum zijn er ook intergenerationele activiteiten. Mede door die stapeling van functies speelt dit laagdrempelige gebouw een essentiële rol in het dorp. Voor het kerkenwerk is het Gemeentecentrum minder belangrijk aan het worden. In 2013 vraagt de kerkenraad zich af of het in stand houden van het Gemeentecentrum nog een taak van de PGO is. Er wordt besloten het gebouw af te stoten en dit wordt al snel aan de huurders meegedeeld, nog voor de meeste kerkleden zich hiervan bewust zijn. Radius verhuist, Vluchtelingenwerk eveneens en uit angst om dakloos te worden, zoeken ook vele andere huurders nieuwe locaties. De beslissing tot sluiting gaat een aantal kerkleden te ver. Samen vormen ze de Initiatiefgroep Houd het Gemeentecentrum Open. Er wordt geprotesteerd, een actieplan gemaakt, handtekeningen verzameld, ook onder niet-kerkbetrokken Oegstgeestenaren en tenslotte besluit de kerkenraad in april 2014, dat het Gemeentecentrum in ieder geval tot januari 2017 open kan blijven, mits er een goed visiestuk plus een sluitende begroting op tafel komt.

Inmiddels zijn er contacten gelegd met vele Oegstgeester groeperingen, inclusief politieke partijen, die willen meedenken en zullen proberen om bij elkaar te komen in het Gemeentecentrum, het toekomstige Dorpshuis. Zo komt er steun en kunnen er inkomsten uit huur verkregen worden. Al het werk, ook dat van een beheerder, zal voorlopig gedaan moeten worden door vrijwilligers. Alleen zo kan het Dorpscentrum voor welzijn en zingeving tot een succes worden. Indertijd was het motto; samen bouwen, met als logo een stevige hamer

Orgel

Het orgel is in 1966 gebouwd door de firma Jac. van der Linden & Co. (Leiderdorp). In 1994 restaureert de firma W.N. de Jongh (Lisse) het en wijzigt de dispositie enigszins.

  • Manuaal: Prestant 8' bas/discant - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' bas/discant - Octaaf 1'.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Gebouwomschrijving SKKN

De kerkzaal is in 1966 gebouwd door architectenbureau Jonkman en Van Dorp. In 1967 zijn de glas-in-loodramen van Jan Meine geplaatst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur